Lietuva sveikina Baltarusijos sprendimą neatsisakyti savo tarptautinių įsipareigojimų

Lietuva sveikina Baltarusijos sprendimą nesekti Rusijos pavyzdžiu ir nepasitraukti iš Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje sutarties (ĮGES).
„Džiaugiamės, kad Baltarusija skirtingai nuo Rusijos neatsisako savo tarptautinių įsipareigojimų”, – BNS trečiadienį sakė aukšto rango Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas leitenantas Sergejus Gurulevas trečiadienį Breste per susitikimą su savo kolega iš Ukrainos Sergijumi Kiričenka pareiškė, kad Baltarusijos karinių pareigūnų nuomone, nėra tikslinga imtis praktinių priemonių, Rusijai nusprendus sustabdyti ĮGES vykdymą.

„Karinės žinybos pozicija tokia: mes su Rusija sutinkame tuo aspektu, jog Rusija turi žengti įspėjamąjį žingsnį, bet mes nemanome, kad tikslinga imtis praktinių priemonių, nes negalima išbalansuoti šios sutarties, juo labiau sudaryti situacijos, kai ji negalios” – sakė S.Gurulevas.

Jo nuomone, Rusija užėmė „laukimo poziciją, kuri motyvuotų kitas valstybes pakeisti požiūrį į ĮGES”.

„Mes esame sutarties dalyviai, mes ją ratifikavome ir tvirtai suvokiame, kad sutartis reikalinga, nors dabar ji visiškai neatitinka 1990 metų sutarties”, – pridūrė Baltarusijos generalinio štabo viršininkas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį šeštadienį pasirašė dekretą, kuriuo sustabdomas ĮGES nuostatų laikymasis Rusijoje.

1990 metais pasirašyta ir 1992 metais įsigaliojusi ĮGES yra vienas iš svarbiausių po šaltojo karo pabaigos sudarytų susitarimų Europoje. Šia sutartimi apribojamas tankų ir karinių pajėgų dislokavimas NATO ir buvusios Varšuvos sutarties valstybių teritorijose Rytų Europoje – nuo Atlanto iki Uralo kalnų – bei numato priemones, skirtas pasitikėjimui stiprinti, skaidrumui ir bendradarbiavimui tarp sutarties dalyvių garantuoti.

1999 metais ĮGES buvo pataisyta atsižvelgiant į tai, kad komunistinis blokas nustojo egzistuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.