Toksiško incidento Ukrainoje padariniai Lietuvos nepasieks, teigia Aplinkos ministerija

Po Vakarų Ukrainoje įvykusios toksines medžiagas vežusio traukinio avarijos susiformavęs nuodingų cheminių medžiagų debesis Lietuvos teritorijos nepasieks, teigia Aplinkos ministerija.
Išanalizavus Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pateiktus oro srautų duomenis bei artimiausių parų prognozes nustatyta, jog pietvakarių kryptimi iš Lvovo srities judantis debesis pavojaus Lietuvos gyventojams nekelia.

Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos (VAAI) Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus duomenimis, grėsmę būtų kėlęs pietų vėjas, tačiau artimiausiomis dienomis jis neprognozuojamas. Ukrainoje jau nusistovėjo šiaurės vakarų vėjo kryptis, o Lietuvoje artimiausiomis dienomis numatoma vakarų krypties, vidutinio stiprumo oro pernaša.

Pirmadienį Lvovo srityje įvykusios traukinio avarijos metu nuo bėgių nuriedėjo 15 cisternų, kuriose buvo gabenamas suskystintas geltonasis fosforas. Dalis cisternų po avarijos prakiuro, į aplinką patekęs fosforas užsidegė.

Pagal Ukrainos gelbėjimo tarnybų pateiktą informaciją, fosforo degimo produktais užteršta apie 90 kvadratinių kilometrų teritorija. Per gaisrą apsinuodijo 16 žmonių, iš kurių 13 sunkios ir vidutinio sunkumo būklės paguldyti į karinį medicinos klinikų centrą Lvove, daugiau kaip 800 buvo evakuota.

Aplinkos ministerijos specialistai įspėja, jog fosforas yra toksiška medžiaga, todėl ją prarijus ar įkvėpus garų, kyla grėsmė sveikatai, kuri gali baigtis mirtimi. Sąlytis su medžiaga gali sukelti stiprius odos ir akių nudegimus.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija rekomendavo keliautojams nevykti į Lvovo regioną, nevartoti šiame regione pagamintų maisto produktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.