Šviesūs automobiliai – saugiausi

Naujausių tyrimų duomenimis, rečiausiai avarijas turėtų patirti baltos spalvos automobiliai, taip pat keletą kartų mažiau už tamsesnius į eismo įvykius patekti ir šviesūs. Tačiau parduodant jų vertė paprastai būna mažesnė už tamsesnėmis spalvomis dažytus automobilius.

Australijoje ir Didžiojoje Britanijoje atliktų tyrimų rezultatai byloja, kad netgi automobilio spalva gali nulemti tikimybę patekti į eismo įvykį. Galbūt neatsitiktinai taikos bei paliaubų vėliava pasirinkta balta, nes būtent ir tokia automobilių spalva pripažinta saugiausia. „RAC Foundation” tyrimuose apibendrintos avarijos, įvykusios nuo 1987 iki 2004 metų, per kurias buvo žuvusiųjų ar sužeistųjų, o patys automobiliai buvo nepataisomai sudaužyti. Tyrimuose taip pat atsižvelgta į automobilių markę ir spalvą.

Sunkiau pastebimos

Paaiškėjo, kad apibendrinamuoju laikotarpiu mažiausiai į eismo įvykius pateko ir tuo pačiu saugesni yra baltos spalvos automobiliai, ypač šviesiu paros metu. Tuo pačiu buvo atskleistas dėsningumas, kad tamsesnės spalvos, pavyzdžiui, sidabrinė, raudona, žalia, pilka ir mėlyna tampa sunkiau pastebimos. O juoda spalva daugiau kaip 12 proc. padidina riziką patekti į eismo įvykį. Įvairovė eismo įvykių, į kuriuos patenka automobiliai, nudažyti labiau pastebimomis spalvomis, pasirodė esanti taip pat mažesnė.

Greičiau nuvertėja

Paradoksalu, tačiau balta, saugiausia spalva, ne itin paklausi. Viena populiariausių Europoje parduodamų naujų automobilių spalvų – sidabrinė. Toliau – juoda, mėlyna, pilka ir raudona spalva. Apibendrinus tyrimų duomenis ir automobilių pardavimo suvestines padaryta dar viena išvada – pagrindiniai eismo įvykių „klientai” – populiariausių spalvų automobiliai.

Tačiau už saugumą, kaip ir komfortą bei kitas privilegijas, reikia mokėti. Balti automobiliai greičiau praranda vertę, kai ateina laikas jį parduoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.