Treneriai iš dvidešimtmečių išspaudė viską

Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) vaikinų rinktinė, Italijoje ir Slovėnijoje vykusiose Europos pirmenybėse iškovojusi tik dvi pergales, užėmė 11-ąją vietą. Mūsų komandos stratego Lino Šalkaus manymu, iš surinktų žaidėjų treneriai išspaudė viską.

„Galėjome ir geriau pasirodyti. Bet žaidė tie, kuriuos turėjome rinktinėje. Manau, išspaudėme maksimumą”, – grįžęs į Lietuvą sakė rinktinės strategas Linas Šalkus.

Dvidešimtmečių stygius

Paskutinę čempionato dieną per dvikovą dėl 11-osios vietos lietuviai 81:70 įveikė Gruzijos rinktinę. L.Šalkaus auklėtiniai per šį čempionatą sugebėjo įveikti tik Graikijos ir Gruzijos krepšininkus.

„Rezultatu esu patenkintas, nors vieta galėjo būti ir aukštesnė, – sostinės oro uoste „Lietuvos žinioms” kalbėjo rinktinės treneris. – Galėjome patekti ir į aštuntuką. Bet mūsų vaikinai neturi patirties. Nėra iš kur paimti žaidėjų. Mūsų rinktinėje rungtyniauja Tomas Černeckis. Jis gimęs 1988 metais, o į Rūtenio Paulausko devyniolikmečių komandą nepateko. Mūsų ekipoje jis buvo vienas rezultatyviausių žaidėjų.”

Pasak L.Šalkaus, Lietuvoje dvidešimtmečių krepšininkų nėra daug. „Turime remtis žaidėjais iš Nacionalinės krepšinio lygos, – aiškino strategas. – Tačiau nekaltinu vaikinų, didžiuojuosi jais. Krepšininkai, neturėdami tarptautinių varžybų patirties, sužaidė pagal savo galimybes. O jų netaiklius metimus galima pateisinti tik meistriškumo stygiumi.”

L.Šalkus tikino galėjęs prašyti krepšininkų iš kitų rinktinių, tačiau to nedarė: „Neėmėme žaidėjų iš kitų rinktinių – jei pradėtume skolintis, nė viena rinktinė normaliai nepasirengtų čempionatui. Kiekviena komanda turi dirbti savo darbą.”

Treneris nebijo sulaukti kritikos iš Lietuvos krepšinio federacijos.

„Gali kas nors sakyti, kad Šalkui reikia atsistatydinti. Bet aš nesiveržiu į rinktinę, – tvirtino jis. – Galiu pro duris išeiti iškelta galva – savo darbą padariau. Ir žaidėjai savo darbą padarė.”

Titulą apgynė serbai

Europos čempionės titulą apgynė Serbijos rinktinė. Ji finale 87:78 nugalėjo Ispanijos krepšininkus. Beje, Europos čempionų ekipai atstovavo jaunasis žalgirietis Vladimiras Štimacas. Nors finale prie pergalės serbas prisidėjo kukliai (pelnė tik 4 taškus), jis buvo pagrindinis Lietuvos rinktinės duobkasys ketvirtfinalio etape – surinko 19 taškų ir 14 kartų atkovojo kamuolį.

Bronzos medaliai atiteko Italijos ekipai. Ji per mažojo finalo dvikovą 74:63 įveikė rusus.

Naudingiausiu čempionato krepšininku pripažintas Serbijos jaunimo rinktinės lyderis Milošas Teodosičius. 20 metų 196 cm ūgio gynėjas vidutiniškai per rungtynes pelnė 16 taškų. Į geriausių krepšininkų penketą taip pat pateko Rusijos rinktinės gynėjas Aleksejus Švedas, Italijos ekipos puolėjas Luigi Da Tome, serbas Draganas Labovičius ir Ispanijos komandos vidurio puolėjas Xavieras Rey. Geriausiu Europos čempionato kovotoju dėl kamuolio pripažintas lietuvis Povilas Butkevičius, jis sugriebdavo kamuolį vidutiniškai 11,7 karto. Rezultatyviausiai čempionate žaidė Latvijos jaunimo rinktinės lyderis Ronaldas Zakis (vid. 24,7 tšk.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.