Gestapas nuo policijos slėpėsi dėžėje

Kauno policininkai vakar apie 10 valandą ryto sulaikė besislapstantį visuomenei pavojingą Paulių Navicką pravarde Gestapas. Drauge su likimo bendrais nuo psichiatrų globos praėjusį sekmadienį pasprukęs 27 metų šizofrenija sergantis vyras rastas Šilainiuose esančio vieno Baltijos prospekto penkiaaukščio bute.

Vakar popiet pareigūnai Gestapu pramintą vyriškį išvežė į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Pasak Kauno m. VPK kriminalinės asmenų paieškos skyriaus tyrėjos Indrės Astrauskaitės, pareigūnai tikrindami operatyvinę informaciją atvyko į butą, kuriame gyvena Gestapą dažnai ligoninėje lankiusi Joana K. Tiesa, patekti į vidų jiems nepavyko, nes mergina atsisakė atidaryti duris. Tačiau supratusi, kad policijos pareigūnai vis tiek įeis, nors ir tektų panaudoti jėgą, ji sutiko atidaryti duris. „Tačiau mergina tvirtino, kad ieškomo asmens jos nuomojame bute nėra. Apžiūrėjus virtuvę buvo rasta kartoninė buitinės technikos dėžė, apdėta įvairiais daiktais. Joje ir buvo pasislėpęs P.Navickas. Sulaikomas jis nesipriešino, su pareigūnų veiksmais sutiko”, – žurnalistams sakė tyrėja.

Mama tvirtino sūnaus nemačiusi

Tyrėja patvirtino, kad šįkart visuomenės pagalba policijos pareigūnams buvo tikrai nemaža. „Skambino šimtai žmonių. Tiesa, didžioji dalis informacijos nebuvo teisinga, mat buvome informuoti, kad pabėgėlius matė ir Palangoje, ir Kėdainiuose, ir Ukmergėje. Buvo tikrinami adresai ne tik Kaune”, – žurnalistams teigė I.Astrauskaitė. Ji sakė, kad buvo kalbėta ir su Gestapo motina, tačiau ji nesuteikė bent kiek reikšmingesnės informacijos. 61 metų Ona Stankevičienė nevaikšto, nes gegužę patyrė insultą. Ji teigia sūnų mačiusi tik birželį.

Bėgliai nebus baudžiami

Kauno m. Centro policijos komisariate dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau pabrėžiama, kad bėgliai nėra padarę nusikaltimo, tiesiog pagal teismo nutartį turėjo būti gydomi psichiatrijos ligoninėje, tad jokių bausmių jiems nenumatoma.

Kartu pabėgęs 24 metų kaunietis Darius Urbanavičius, pasak pareigūnų, antradienį pats paskambino į ligoninę ir paklausė, ar gali grįžti gydytis. Kaip sakė policijos atstovai, taip teigusi Kauno psichiatrijos ligoninės vadovė, tačiau jei jis negrįš, bus toliau ieškomas.

Langas buvo neužrakintas

LŽ vakar pranešė, kad praėjusį sekmadienį iš Aleksote esančios Kauno apskrities psichiatrijos ligoninės (KAPL) pabėgo 1994 metais už 8 metų mergaitės išžaginimą ir nužudymą nuteistas Paulius Navickas, pravarde Gestapas. Kartu su juo iš ligoninės dingo už nusikalstamą veiką priverstinai gydomas D.Urbanavičius. Įtariama, kad drauge su jais pabėgo ir dar vienas dėl alkoholizmo gydytas kaunietis. KAPL laikinoji direktorė Zita Liubertienė spėjo, kad ligoniai pabėgo pro pirmo aukšto rūkomojo langą išlaužę jo spyną. Tačiau policijos pareigūnai jokių laužimosi pėdsakų nerado, todėl neatmetama versija, kad langą galėjo pamiršti užrakinti ligoninės personalas. Direktorė neigė ir tą faktą, kad apie visuomenei pavojingo asmens pabėgimą buvo delsiama pranešti policijai. Gestapas ir D.Urbanavičius buvo paskutiniai priverstinai gydomi KAPL. Šioje ligoninėje nėra nei apsaugos, nei grotų ar kitų būtinų priemonių, ji nepritaikyta specialiam režimui, tad netrukus abu ligoniai turėjo būti perkelti į Rokiškį.

Sušvelnino sąlygas

P.Navickas pravarde Gestapas visuomenę sukrėtusį nusikaltimą padarė 1994-aisiais, būdamas 15 metų. Žiaurumu nuo pat vaikystės garsėjęs paauglys pripažintas nepakaltinamu, todėl jam paskirtas priverstinis gydymas psichiatrijos ligoninėje griežto stebėjimo sąlygomis.

2006 metais Gestapo motinai pavyko pasiekti, kad būtų sušvelnintos sūnaus gydymo sąlygas – jis buvo perkeltas į KAPL. Beje, šį birželį Kauno apylinkės teismas gavo KAPL teikimą dėl priverstinio P.Navicko gydymo nutraukimo ir leidimo jam gydytis ambulatoriškai, tačiau toks leidimas nebuvo suteiktas. Neatmetama, kad tuomet Gestapo galvoje ir gimė pabėgimo planas. Tuo labiau kad jis turėjo bendrų ateities planų su Joana K. Su šia mergina jis susipažino Rokiškio psichiatrijos ligoninėje, kur ši gydėsi nuo depresijos. Ar mergina gali sulaukti bausmės dėl to, kad padėjo slėptis pasprukusiam draugužiui – neaišku. Pasak Kauno pareigūnų, tai priklausys nuo daugelio aplinkybių, tad plačiau to komentuoti vakar jie negalėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.