„Vilniaus šokio spaustuvėje”: brazilų judesio paslaptys ir šokėjų joga

Rugpjūčio 25-31 d. sostinėje vėl šurmuliuos kasmetinė vasaros šokio mokykla, skirta šokio profesionalams arba siekiantiems tokiais tapti. Kaip ir kasmet „Vilniaus šokio spaustuvėje” aukšto lygio šokio pedagogai iš užsienio mokys šiuolaikinio šokio pagrindų, ves baleto pamokas, supažindins su XX amžiaus šokio istorija, pristatys džiazo šokio subtilybes. Tačiau šalia to šiemet „Vilniaus šokio spaustuvė” pateiks ir pikantiškų staigmenų: brazilų šokio, šokėjų jogos bei perkusijos užsiėmimus.

Jau septintus metus vykstančios „Vilniaus šokio spaustuvės” rengėjai – Menų spaustuvė, Lietuvos šokio informacijos centras ir Vyčio Jankausko šokio trupė – šiemet pakvietė 5 šokio dėstytojus iš užsienio, kurie ne tik supažindins mokyklos dalyvius su šiuolaikinio šokio technikomis, bet ir suteiks jiems galimybę kartu kurti etiudus, dalintis patirtimi.

Norinčius išmokti baleto technikos, į savo užsiėmimus pakvies Valonijos karališkąjį baletą (Belgija) ir Paryžiaus aukštąją muzikos ir šokio konservatoriją baigusi, šiuo metu įvairiose garsiose Belgijos ir Prancūzijos šokio mokyklose bei trupėse klasikinį šokį dėstanti Catherine Plomteux, kuri Vilniuje viešės jau antrą sykį. Modernaus šokio techniką dėstys viešnia iš Rusijos, Maskvos valstybinę baleto akademiją baigusi ir šiuo metu intensyviai ne tik dėstanti, bet ir kurianti rusų choreografė Darja Buzovkina.

Džiazo šokio pamokas ves net 30 metų džiazo šokį dėstanti Patricia Greenwood Karagozian, buvusi Pitsburgo (JAV) baleto teatro solistė, šiuo metu dirbanti pagrindinėje Prancūzijos šokio institucijoje – Nacionaliniame šokio centre bei Nacionalinėje aukštojoje Liono muzikos ir šokio konservatorijoje. Šokėjų jogos užsiėmimus ves patyręs šokėjas, choreografas ir hatha jogą specialiai šiuolaikinio šokio šokėjams dėstantis Arnis Silins (Latvija).

Švedė šokėja ir choreografė Londono Labano centre šokio magistro studijas baigusi, tame pačiame centre ir Stokholmo universiteto šokio kolegijoje įvairias paskaitas skaitanti Marika Hedemyr supažindins vasaros mokyklos dalyvius su visiškai skirtingomis disciplinomis – šokio ir judesio analize bei brazilų šokiu: ritmingos sambos ir energingo afro-braziliško judesio subtilumais. Ji taip pat vadovaus teorinėms paskaitoms apie šokio istoriją.

Paskutinė šių metų staigmena – gerai žinomo Lietuvoje bei užsienyje džiazo muzikanto, perkusininko, netradicinių muzikos instrumentų išradėjo Tomo Dobrovolskio seminarai visiems norintiems pramokti perkusijos ir ritmikos pagrindų. Kaip ir kasmet vasaros šokio mokykla baigsis neformaliu renginiu, kurio metu bus pristatytos ne tik seminarų metu išmoktos ar sukurtos šokio kompozicijos, bet ir jaunųjų lietuvių šokėjų ir choreografų programa.

Nors tradiciškai bent dalis „Vilniaus šokio spaustuvės” renginių vykdavo Menų spaustuvėje, šiemet jie vyks „Taurakalnio” klubo salėje ir „Vaidilos” teatre. Šiuo metu Menų spaustuvės patalpos rekonstruojamos ES paramos (iš ES gauta 2 mln. litų) ir Vilniaus miesto savivaldybės (500 tūkst. litų) lėšomis – čia jau rudenį ims veikti kūrybinių verslų inkubatorius, kuriame ilgainiui įsikurs ne tik renginių, repeticijų, biurų patalpos, bet ir infoteka, konferencijų salė, kino salė bei kavinė. Menų spaustuvei parama skirta siekiant įgyvendinti kūrybinių verslų inkubatoriaus projektą, kurio tikslas – sudaryti palankesnes sąlygas kūrybinių verslų plėtrai, o ypač – scenos menų profesionalams kurti bei pristatyti darbus publikai.

Dalyviai kviečiami iš anksto registruotis į kursus; išsami informacija apie pamokas ir dėstytojus skelbiama rengėjų internetinėse svetainėse (www.dance.lt, www.menuspaustuve.lt). Dalyviai gali rinktis atskiras pamokas ar užsiėmimų bloką, taip pat kursus priklausomai nuo pasirengimo lygio (A lygio kursai rekomenduojami tik profesionalams). Nuolaidos bus teikiamos studentams, moksleiviams ir Meno kūrėjo statusą turintiems artistams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.