Budintys darželiai vaikus sutalpino

Jau beveik dešimtmetį uostamiestyje praktikuojamas vaikų lopšelių – darželių uždarymas tėvams neretai sukelia rūpesčių. Ką daryti mažuosius auginantiems tėvams, kurie visą šiltąjį sezoną dirba ar neturi finansinių galimybių samdyti auklės?

Šią vasarą visus tris mėnesius dirba dvi ikimokyklinio ugdymo įstaigos – lopšeliai-darželiai „Čiauškutė” bei „Liepaitė”. Kitos 51 ikimokyklinio ugdymo įstaiga uždaromos mėnesiui arba dviem.

Nuo liepos 16 iki beveik rugpjūčio pabaigos vaikučių negalės priimti lopšeliai-darželiai „Dobiliukas”, „Drugelis” ir „Pagrandukas”. Rugpjūtį atostogaus „Atžalynas”, „Linelis”, „Puriena”, „Svirpliukas”, „Volungėlė”, „Žiburėlis”, mokyklos-darželiai „M. Montessori, „Berželis” bei „Pakalnutė”.

Ikimokyklinių ugdymo įstaigų ir mokyklų-darželių vadovai yra įpareigoti informuoti vaikų tėvelius apie darželių darbą vasaros mėnesiais, o taip pat ir tarpininkauti sprendžiant laikiną vaikų priėmimą į vasaros mėnesiais veiksiančias įstaigas.

Darželių vadovai priimdami vaikus turi sudaryti laikinąsias sutartis su tėvais, nurodant įstaigos darbo dienos režimą, mokėjimo už maitinimą tvarką ir kitus įsipareigojimus. Esant didesniam norinčių laikinai lankyti darželį vaikų skaičiui, patys ikimokyklinių įstaigų vadovai operatyviai turi spręsti jų nukreipimo į kitas įstaigas klausimus.

Vienas iš dviejų visą vasarą dirbančių specialusis lopšelis-darželis „Čiauškutė” į savo gretas priima visus vaikus, kurių tėvai negali patys prižiūrėti savo mažųjų.

„Čiauškutės” direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Butkienė teigė, kad ši ikimokyklinė įstaiga šią vasarą nėra nei perpildyta, nei pustuštė.

„Grupės sukomplektuotos optimaliai, o tėvai, taikydamiesi prie savo atostogų grafiko, atžalas ves visą vasarą – kas savaitei, kas ilgesniam laikui. Problemų su naujais atvykėliais tikrai nekyla, nes viskas buvo apsvarstyta iš anksto. Direktorė dar prieš atostogas išsiaiškino, kiek vaikų darželį vasarą nelankys ir kiek laikinų kitų ikimokyklinių įstaigų gyventojų bus galima priimti”, – kalbėjo J. Butkienė.

Vis dėlto ji pripažino, kad adaptacija prie naujos aplinkos ir žmonių nėra lengva nei vaikams, nei tėvams.

„Mūsų įstaigos darbuotojai kiek galėdami stengiasi prisijaukinti naujus atvykėlius ir per kuo trumpesnį laiką padeda jiems apsiprasti. Auklėtojos bando pažinti naujokus, paguodžia ir net pamaitina. Kartu nėra pamirštami ir tėveliai. Auklėtojos stengiasi prie jų prieiti kuo arčiau, nuraminti ar išklausyti pageidavimų”, – apie pagalbą laikinai į kitą darželį atvestam vaikui pasakojo J. Butkienė.

Komentaras: „Viskas funkcionuoja tvarkingai”

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė

Tokia darželių vasarai uždarymo praktika taikoma jau seniai, tačiau nusiskundimų iš tėvų nesulaukiama. Didelių problemų tikrai nekyla. Visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos tarpusavyje susiderinusios ir tikrai nėra taip, kad kuris nors darželis nedirba visus tris vasaros mėnesius. O vasarą darželiai atostogauja, nes tiesiog neapsimokėtų šiltuoju sezonu jų laikyti pustuščių. Vis tik dauguma tėvų vasarą atostogauja ir vaikučius pasiima kartu. Pagaliau, juk vasarą budinčių įstaigų vadovai diskutavo, aptarė, kiek mažųjų liks darželiuose ir kiek jų kiekviena įstaiga galės priimti.

Ikimokyklinio ugdymo sistema yra panaši į mokyklinę sistemą – veikla yra organizuojama mokslo metams. Tik geriau, kad mažieji savo vasarą gali praleisti su artimiausiais žmonėmis, tėvais, giminėmis, kur nors kaime. Juk į valdiškas įstaigas vaikai ir taip „įkišami” labai anksti ir pasiimami tik dvyliktoje klasėje.

Tokia sistema tikrai nėra ydinga. Aišku, su smulkiomis vidinėmis problemomis susiduria visi ir švietimo skyriaus darbuotojai ne visada jas žino. Nedideliam vaikui gali kilti sunkumų, kai reikia ateiti į visiškai naują grupę. Tačiau ir tai stengiamasi išspręsti – mažieji į darželius nukreipiami iš anksto, susitariama su dar keliais vaikučiais, kad į nepažįstamą aplinką nereiktų ateiti vienam naujokui.

Ikimokyklinių įstaigų uždarymo priežastys – ekonominės, o kartu suteikiama proga darželių darbuotojams išeiti atostogų. Kol kas viskas funkcionuoja tvarkingai. Prieštaravimų iš bendruomenės tikrai nesulaukiame, o jei jų atsirastų, tai reiktų dirbti.

Vaikai į valdiškas įstaigas ir taip „įkišami” labai anksti ir pasiimami tik dvyliktoje klasėje

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.