Rado dievišką simbolį

Pirmą kartą Lietuvoje rastas su dievybėmis siejamas vandens paukščio simbolis.

Platelių ežero dugne ant neįprastos formos akmens archeologai aptiko, spėjama, žmogaus rankomis iškaltą vandens paukščio simbolį.

Kaip „Klaipėdai” sakė archeologinės ekspedicijos vadovas archeologas Klaidas Perminas, panašūs simboliai ant akmenų buvo kalami akmens, bronzos amžiuje.

„Pasakyti, kada tiksliai buvo iškaltas simbolis ant šio akmens, neįmanoma. Nebent vėliau aplink akmenį atrastume smulkių radinių, galinčių duoti daugiau informacijos”, – dienraščiui sakė K.Perminas.

Sūrio formos akmuo, ant kurio įžvelgtas neįprastas simbolis, yra 2 metrų ilgio. Plonasis akmens galas yra pusės metro, storasis – metro pločio.

Akmuo 2 metrų gylyje prieš keletą metų buvo aptiktas seklumoje už Pilies salos. Neįprasta, kad šis akmuo vandenyje guli nukreiptas tiksliai rytų vakarų kryptimi.

Tačiau archeologai, ant akmens pastebėję į vandens paukštį panašų ženklą, tikrino, ar iš tiesų jis sukurtas žmogaus rankomis. Šiemet du profesionalūs geologai patvirtino, kad ženklas ant akmens – žmogaus darbas.

Tai patvirtina, kad akmuo greičiausiai galėjo turėti mitologinę reikšmę.

Lietuvių ir kitos pasaulio tautos žino sakmes apie anties ar kito vandens paukščio padėtą kiaušinį, iš kurio atsiradęs pasaulis. Vandens paukštis daugelyje kultūrų simbolizuoja ir kelių stichijų sąryšį.

„Vandens paukštis skrenda, plaukia, gerai jaučiasi sausumoje. Jis tarsi tarpininkas tarp kelių stichijų, todėl tikėtina, kad anksčiau jam buvo priskiriamos dieviškos savybės, – sakė K.Perminas. – Panašių vandens paukščių simbolių ant akmenų yra rasta ne vienoje vietoje Skandinavijos šalyse. Tačiau Lietuvoje toks simbolis rastas pirmą kartą.”

Gali būti, kad vandens paukštis ant akmens yra susijęs su pagoniška ideologija ir apeigomis, tačiau jų datavimas, interpretacija ir ženklų bei siužetų reikšmės kol kas lieka neaiškios. Kita vertus, aptiktas ženklas greičiausiai nėra atsitiktinis. Mitologinę akmens reikšmę liudija ir jo stovėjimo vieta, patogi stebėti saulės patekėjimą ir laidą tam tikrais metų laikais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.