Lenkijos medicinos seserys nutarė baigti gatvių protesto akciją

Šimtai Lenkijos medicinos seserų, beveik mėnesį protestavusių po ministro pirmininko būstinės langais ir reikalavusių didesnių atlyginimų, penktadienį pranešė, kad ketina užbaigti rezultatų nedavusią protesto akciją.
Iš valstybės biudžeto finansuojami Lenkijos medicinos darbuotojai, kaip ir jų kolegos beveik visose pokomunistinėse valstybėse, dirba per daug, o uždirba per mažai.

Dorota Gardias, nacionalinės medicinos seserų profesinės sąjungos (OZZPP) lyderė, sakė, kad sekmadienį protestuotojai ketina išardyti į palapinių miestelį išaugusią stovyklą su virtuve ir net gydykla.

„Kova tęsis. Liūdna, bet štai kaip būna, kai kas nors pasako „Ne. Viskas”, – sakė D.Gardias.

Birželio 19 dieną Varšuvos centre medicinos seserys įrengė stovyklą, nors ministras pirmininkas Jaroslawas Kaczynski (Jaroslavas Kačynskis) atsisakė su jomis bendrauti.

Antradienį derybos dėl darbo užmokesčio tarp vyriausybės ir medicinos darbuotojų profsąjungų nutrūko.

Vyriausybė pareiškė, kad Lenkijos biudžetas neturi lėšų, kad galėtų sveikatos apsaugos darbuotojams kiek ženkliau padidinti atlyginimus. Ji pažadėjo padidinti atlyginimus 2008 metais, tačiau profsąjungos reikalavo tą padaryti dar šiemet.

Tačiau Lenkijos ligoninių gydytojai pareiškė, kad tęs savo pačių protesto akciją, pradėtą gegužės 21 dieną. Jie atsisako teikti medicininę pagalbą, išskyrus skubią, ar vykdyti administracinį darbą.

„Vienintelis dalykas, kurį mums kol kas pavyko pasiekti, tai atlyginimų padidinimo, numatyto šiems metams, užtikrinimas”, – sakė Krzysztofas Bukielis (Kšištofas Bukelis), gydytojų profesinės sąjungos (OZZL) lyderis.

Lenkijoje medicinos seserys per mėnesį uždirba 290-340 eurų (1000-1200 litų), tuo tarpu gydytojai vidutiniškai gauna apie 395 eurus (1350 litų), neįskaitant viršvalandžių.

Vidutinis atlyginimas Lenkijoje siekia apie 660 eurų (2280 litų).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.