Numušk dešimt

Įsibėgėji, paleidi kamuolį ir… visi kėgliai išguldyti! Valio! Azartas, varžybų džiaugsmas, pergalės, šypsenos ir puikiai praleistas vakaras.

Boulingo aistruolių lietinga vasara visai neliūdina. Jie turi daugiau progų užsisakyti takelį mėgstamame klube ir su draugais kaip reikiant pamiklinti ranką.

Malonumu žaisti boulingą mėgaujasi vis daugiau klaipėdiečių. Mieste veikia jau šeši boulingo klubai, o anksčiau tik iš amerikietiškų filmų pažįstamas žaidimas tampa įprasta laisvalaikio pramoga.

Mėgavosi karaliai

Boulingas – viena prestižiškiausių, ilgą ir turtingą istoriją turinčių pramogų ir sporto šakų.

Viduramžiais jį žaisti buvo karalių privilegija, tačiau šiuo metu boulingą žaidžia apie 100 mln. žmonių daugiau nei 90 pasaulio valstybių.

Lietuvoje ši sportiška pramoga taip pat jau įgyja pagreitį.

Boulingas nereikalauja ypatingų jėgų ar sportinių sugebėjimų, todėl yra labai demokratiškas ir leidžiantis derinti poilsį, pramogą, azartą bei sportą.

Žaidžia ir vyresni

Kaip dienraščiui „Klaipėda” sakė boulingo klubo „Kapitolijus” administratorius Edgaras Dovydėnas, po kelias valandas kamuolius į kėglių trikampį dažniau ridena suaugę klaipėdiečiai.

„Jaunimas dažniau renkasi šokių muzikos klubus, o į boulingą smagiai praleisti vakaro užsuka solidesnės kompanijos. Jie čia pasišnekučiuoja, gurkšnoja alų ir pasiduoda norui varžytis, – pasakojo jis. – Be to, dažniau boulingą žaidžia vyrai. Pas mus dažnai užsuka vyriškos draugų kompanijos, norinčios nenuobodžiai praleisti po keletą valandų. Ir yra dar vienas dalykas – pajutę žaidimo malonumą, žmonės „suserga” buolingo liga”, – šypsojosi vaikinas.

Tačiau, pasak E.Dovydėno, žaidimu neretai mėgaujasi ir įsimylėjėlių porelės, šeimos, vaikai, būna – užsuka ir merginų kompanijos.

Tapo populiaru boulingo klube švęsti gimtadienius, klasės susitikimus, kitas progas.

E.Dovydėno teigimu, boulingą renkasi aktyvų gyvenimo būdą ir aktyvų poilsį mėgstantys žmonės.

Žaisti vasarą – pigiau

Klaipėdiečių pora – bendrovės „Kelrema” darbų vadovas Ramūnas Vaičys ir studentė Sandra Šreiderytė „Klaipėdai” sakė, kad boulingą pažaidžia bent kartą per savaitę.

Žaidimu jie mėgaujasi ir dviese, ir su draugų kompanija.

„Smagu, kad vasarą valanda žaidimo kainuoja pigiau, todėl nuobodesnį vakarą visada žinome, kokią pramogą pasirinkti”, – šypsojosi S.Šreiderytė.

„Kai bent kelis kartus laimi žaidimą, norisi žaisti dar ir dar, tobulinti įgūdžius, tiesiog užsimiršti ir atsipalaiduoti po darbo dienos”, – sakė R.Vaičys.

Klaipėdiečiai tikino, kad boulingas jiems ne tik pramoga, bet ir sportas.

„Tikrai, tikrai, jei bent dvi valandas intensyviai žaidi, sužaidi po aštuonias partijas, rytą truputį maudžia viso kūno raumenis”, – sakė jie.

Populiarus pasaulyje

Boulingas yra vienas populiariausių žaidimų pasaulyje. Šiuo metu vien JAV yra per 8000 boulingo salių, kuriose yra įrengta daugiau nei 140 000 takelių.

Seniausi boulingo žaidimo reikmenys – kėgliai ir rutuliai – buvo rasti archeologinių kasinėjimų Egipte metu. Buvo nustatyta, kad jais žaista prieš 5200 metų.

Panašius reikmenis archeologai rado ir Polinezijoje. Polineziečiai žaidimą vadino „ula maika”. Akmeniniai kamuoliai buvo ridenami į už 60 pėdų stovinčius kėglius. Tokia takelio distancija išliko ir iki mūsų laikų.

Kaip epidemija šis žaidimas visoje Europoje išplito dar viduramžiais. Didžiausi boulingo gerbėjai buvo skandinavai, vokiečiai ir britai.

Britų karalius Edvardas II netgi specialiu potvarkiu buvo uždraudęs šį žaidimą, nes žmonės pernelyg daug laiko ėmė skirti kėgliams.

Anksčiau draudė

Sovietų Lietuvoje boulingas buvo draudžiamas, nes žaidimas buvo laikomas kapitalizmo dalimi.

Tik 1994 metų gruodį boulingo mėgėjas kaunietis Juozas Nevidauskas Kaune įrengė pirmą boulingo salę. Sostinėje boulingo klubas atsidarė tik dar po dvejų metų, tačiau dabar kone kiekviename didesniame šalies mieste yra bent po vieną boulingo salę.

1997 metų vasarą Lietuva pirmoji iš posovietinių šalių buvo priimta į Pasaulinę kėglių federaciją.

Šiandien Klaipėdoje veikia šeši boulingo klubai, o vieno takelio nuomos kaina valandai kainuoja nuo 28 iki 40 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.