Prieskonių derlius iš savo sodo

Kvapniosios žolės ir prieskoniniai augalai pikantiškais aromatais praturtins ne tik sodą, bet ir stalą. Kada žalumynus rinkti, kad skonis ir kvapas būtų stipriausi?

Tai labiausiai priklauso nuo to, ką norite skinti. Prieskoninių augalų lapus galima skinti vos tik jie išauga, o jų kvapas ir skonis bus stipriausias, jei nurinksite prieš pat augalų žydėjimo pradžią. Žiedus galima skinti, kai tik jie išsiskleidžia. O jei norite prisirinkti sėklų, palaukite, kol augalas nužydės ir subrandins sėklas, mat maistui ir arbatoms tinkamos tik subrendusios sėklos. Tačiau dėžutes arba skėčius su sėklomis reikia nupjauti, kol jie dar nespėjo prasiverti ir išbarstyti sėklų.

Surinktas sėklas išberkite ant popieriaus ir džiovinkite kambario temperatūroje. Prieskoninių augalų šaknis reikia iškasti rudenį. Maistui jos tinka ir šviežios, ir konservuotos.

Šviežios prieskoninės žolelės

Jeigu jums reikia šviežių prieskoninių žolelių ar augalų, sveikus jų lapus ar ūglius pjaukite ryte, kai tik nudžiūva rasa. Kaskart nusiskinkite tiek lapų, kiek prireiks maistui gaminti.

Tinkamiausi tik prasiskleidę prieskoninių žolelių žiedai, skinami po vidurdienio. O jei juos norite džiovinti, tai skinkite su ilgesniais žiedynkočiais.

Rozmarinų, čiobrelių ir šalavijų skabomos tik ūglių viršūnėlės. Jeigu augalus skabysite dažnai, sustabdysite jų augimą.

Petražolių, mėtų ir laiškinių česnakų ūglius derėtų nupjauti prie pat žemės – likusieji ūgliai gaus daugiau šviesos bei šilumos ir daug sparčiau augs.

Nuskintus lapus ir ūglius reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Kad nesumaišytumėte skirtingų žolelių kvapų ir skonių, kiekvieną rūšį dėkite į atskirą maišelį ar dėžutę, o po to į šaldytuvą.

Džiovinimas ir šaldymas

Mairūnus, mėtas, raudonėlius, šalavijus, rozmarinus, čiobrelius tinka džiovinti. Džiovinti galima:

* aplinkos temperatūroje, žoleles išdėliojus ant tinklinio audinio ar pakabinus jų ryšulėlius nesaulėtoje ir gerai vėdinamoje vietoje;

* orkaitėje 50 laipsn. C temperatūroje, susmulkintus lapelius išdėliojus ant kepamosios skardos. Orkaitės dureles palikite praviras;

* mikrobangų krosnelėje – prieskonines žoleles išdėlioję ant virtuvinio rankšluosčio padžiovinkite 1 min, o po to lapelius apvertę dar 1 min.

Kad žolelės išlaikytų savo aromatą, reikia tinkamai laikyti – sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bazilikus, gelsves, krapus, petražoles arba laiškinius česnakus galima tik užšaldyti. Žoleles galima suberti į ledų formeles su vandeniu ir įdėti į šaldymo kamerą. Paskui prieskonių ledukais pagardinsite bet kurį patiekalą.

Populiariausi prieskoniniai augalai

* Švieži arba džiovinti tikrosios levandos lapai ir žiedai tinka daržovėms paskaninti, kaip priedas voniai, puokštėms.

* Sėklos ir džiovinti anyžinės ožiažolės lapai tinka saldainiams, kepiniams, arbatai, sriuboms, salotoms bei alkoholio trauktinėms.

* Vaistinės gelsvės švieži, džiovinti lapai, sėklos tinka daržovėms, trintoms sriuboms, mėsai, arbatai pagardinti, kepiniams – tik sėklos.

* Švieži arba džiovinti mėtos lapai – padažams, mėsai, desertams, patiekalams puošti, arbatai, gėrimams.

* Vaistinės ramunės žiedai tinka arbatai, kaip priedas voniai, naudojami kosmetikoje.

* Švieži arba džiovinti paprastojo raudonėlio lapai tinka paukštienai, mėsai, daržovėms, sriuboms, arbatai, actui aromatizuoti.

* Kvapniojo rozmarino švieži ir džiovinti lapai tiks avienai, bulvėms, daržovėms, žuviai paskaninti, actui aromatizuoti.

* Kvapniojo baziliko švieži arba šaldyti lapai tinka padažams, pomidorams pagardinti, prieskoniniam sviestui ruošti bei patiekalams puošti.

* Pelerūno švieži arba šaldyti lapai tinka salotoms, sriuboms, padažams, garstyčioms, actui aromatizuoti.

* Vaistinės melisos švieži ar šaldyti lapai ir žiedai tinka salotoms, paukštienai, žuviai, uogienėms gardinti, valgiams puošti.

* Petražolės švieži, džiovinti ir šaldyti lapai tinka sriuboms, padažams, prieskoniniam sviestui, žuviai, mėsai pagardinti.

* Švieži ir šaldyti krapo lapai, sėklos tinka prie žuvies, agurkų, kiaušinių, actui aromatizuoti, sėklos – arbatai.

* Vaistinio čiobrelio švieži ir džiovinti labai bei žiedai tinka sriuboms, daržovėms, mėsai, žuviai, padažams, desertams.

* Vaistinio šalavijo švieži arba džiovinti lapai tinka mėsai gardinti, prieskoniniam sviestui gaminti, actui aromatizuoti, arbatai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.