Gegužę pramonės gamybos prieaugis Lietuvoje – vienas didžiausių ES

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros duomenimis, šių metų gegužę, palyginti su balandžiu, atsižvelgiant į sezoninius svyravimus, pramonės gamyba euro zonoje padidėjo 0,9 proc., o visoje ES – 0,7 proc. Lietuvoje šiuo laikotarpiu pramonės gamybos prieaugis buvo vienas didžiausių ES (3,0 proc.).

Metinis prieaugis abiejuose regionuose siekė atitinkamai 2,5 ir 2,7 proc.

2007 m. gegužę, palyginti su balandžiu, energijos gamyba euro zonoje išaugo 1,8 proc., o ES – 1,9 proc. Ilgalaikio vartojimo prekių gamyba išaugo atitinkamai 1,7 ir 1,0 proc. Investicinių prekių gamyba euro zonoje ūgtelėjo 1,1 proc., o ES – 1,0 proc. Tarpinio vartojimo prekių gamyba euro zonoje ir ES padidėjo atitinkamai 1,0 ir 0,8 proc. Trumpalaikio vartojimo prekių gamyba abiejose zonose ūgtelėjo po 0,4 procento.

Gegužę, palyginti su balandžiu, pramonės gamyba, turimais duomenimis, padidėjo šešiolikoje ES valstybių narių, o keturiose – sumažėjo. Daugiausia pramonės gamyba padidėjo Rumunijoje (7,5 proc.), Slovakijoje (4,1 proc.), Portugalijoje (3,8 proc.) ir Lietuvoje (3,0 proc.). Šis rodiklis sumažėjo Slovėnijoje (1,8 proc.), Danijoje (1,7 proc.), Belgijoje (0,3 proc.) ir Bulgarijoje (0,2 proc.).

Šių metų gegužę, palyginti su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, investicinių prekių gamybos lygis euro zonoje padidėjo 4,1 proc., o ES – 5,1 proc. Tarpinio vartojimo prekių gamyba euro zonoje ūgtelėjo 3,0 proc., o ES – 3,2 proc. Trumpalaikio vartojimo prekių gamyba abiejuose regionuose išaugo atitinkamai 1,4 ir 1,3 procento. Energijos gamyba euro zonoje ūgtelėjo 0,7, bet ES sumažėjo 0,3 procento. Ilgalaikio vartojimo prekių gamyba euro zonoje padidėjo 0,2 proc., o ES – 1,0 procentu.

Šių metų gegužę, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2006 metais, pramonės gamyba padidėjo šešiolikoje ES valstybių narių, trijose sumažėjo, vienoje – Lietuvoje – nepakito.

Daugiausia šiuo laikotarpiu pramonės gamyba išaugo Slovakijoje (17,4 proc.), Lenkijoje (8,1 proc.) ir Bulgarijoje (16,9 proc.). Šis rodiklis sumažėjo Danijoje (4,9 proc.), Suomijoje (2,0 proc.) ir Prancūzijoje (0,2 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.