A. Rakauskas: Aš nedalyvauju projektuose, kurie pakenktų paprastiems miestiečiams

Kur Kaune geriau statyti sporto areną – Nemuno saloje ar šalia prekybos milžino „Mega”, – tokia diskusija trečiadienio popietę užvirė tarp arenos statytojų ir Kauno miesto tarybos narių.

Kelias valandas trukusio posėdžio metu kaunietis architektas Eugenijus Miliūnas pristatė ne vienus metus kartu su kolegomis kurtą Kauno sporto arenos Nemuno saloje projektą.

Pirmąsyk oficialiai su savo projektu, kuris planuojamas šalia greitkelio, į Kauno tarybą kreipėsi vienas turtingiausių Lietuvos žmonių, „Senukų” įmonių asociacijos prezidentas Augustinas Rakauskas.

Pasiklausyti abiejų sporto rūmų statytojų oficialių pristatymų Savivaldybės didžiojoje salėje susirinko gausus būrys Kauno tarybos narių, architektų, visuomenės veikėjų ir žurnalistų. Tarp jų buvo ir buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

„Čia mes pristatinėjame galimybę tapti alternatyviu projektu, o ne atvykome derėtis. Ypač svarbu, kad nebūtų išprievartautas šis projektas”, – tokiais žodžiais į Kauno valdininkus kreipėsi milijonierius A. Rakauskas.

Milžiniškais projektais išgarsėjusio A. Rakausko teigimu, jei arena bus prie prekybos centro „Mega”, jos statybos darbams teks investuoti 150 milijonų litų. Verslininkas pažadėjo, kad didžiąją šių pinigų dalį sudarytų jo asmeninės lėšos.

„Jei su Savivaldybe rasime bendrą kalbą, surinksime šiuos pinigus. Nors mes ne milijardieriai ir negalime švaistytis 100 milijonų litų, tačiau pritrauksime privačius verslininkus, kurie noriai prisidės prie šio projekto. Be to, šiais laikais bankai – pilni pinigų, tad nematau jokių bėdų dėl finansavimo”, – žurnalistams sakė A. Rakauskas.

Pristatydamas Nemuno saloje žadamus statyti sporto rūmus architektas E. Miliūnas iš esmės nieko naujo nepareiškė. Jis pasikartojo, kad pro jo suprojektuotos arenos aukštus į visas puses atsiveria gražiausi Kauno centro ir senamiesčio vaizdai, kokiais tik gali didžiuotis šis miestas.

„Šio statinio architektūra turėtų būti ilgaamžė, todėl ji turėtų derėti su pačiu miestu bei salos parku. Manau, kad jei arena būtų pastatyta šalia greitkelio, ypač nemažų nepatogumų pajustų vilniečiai, penktadienio vakarą vykdami į Palangą”, – tvirtino E. Miliūnas.

Kauniečio E. Miliūno vadovaujamai architektų komandai prieš kelis mėnesius koją pakišo Kauno savivaldybės vadovų pradėtos derybos su galimais arenos statytojais – prancūzų bendrove „Bouyques Batiment International” (BBI). Tačiau dabar miesto valdžia vėl grįžta prie E. Miliūno grupės pasiūlymo – statyti pasaulinius standartus atitinkančią Kauno areną, kuri jau 2011 metais turėtų priimti Europos vyrų krepšinio čempionato dalyvius.

Per pristatymą A. Rakauskas įvairiais epitetais replikavo ne tik Kauno valdžiai. „Dėl pernelyg jauno amžiaus ir trumpo vadovavimo laiko” jis kritikavo ir miesto merą Andrių Kupčinską, pareiškęs: „Mūsų grupė kovoja ne už teisę statyti areną, o už tai, kad būtų išklausytos visų miesto interesantų nuomonės. Deja, mes matome, kad dabartinė miesto valdžia pasižymi didele išminties ir teisingumo stoka”.

Verslininko vadovaujamos kompanijos „Baltic Shopping Centers” atstovas pristatė sporto areną, kurios darbinis pavadinimas „Mega Arena”. Per 12 tūkstančių vietų turintį pramogų kompleksą ir šalia jo esančią 2 tūkst. vietų automobilių stovėjimo aikštelę ketinama pastatyti iki 2009-ųjų.

A. Rakauskas susirinkusiems miesto valdžios atstovams pareiškė, jog, jo manymu, Nemuno saloje labiau tiktų statyti kamerinės aplinkos statinį – kongresų rūmus ar naujausią Savivaldybės administracijai skirtą pastatą, bet ne rūmus, į kuriuos susirinktų daugiau nei 12 tūkstančių sporto aistruolių.

„Neseniai Vilniuje vykusios futbolo varžybos parodė, kad kartais per tokius renginius nutinka nenumatyti pavojai. O jeigu maždaug 12 tūkst. įsiaudrinusių sporto sirgalių minia pradėtų siautėti siaurose Kauno centro gatvėse ir pačioje Laisvės alėjoje? Ar juos sugaudytų policija? Be to, dėl šių rūmų Nemuno saloje nukentėtų visi didieji centro statiniai. Todėl nenorėčiau dalyvauti projektuose, kurie pakenktų miesto visuomenei”, – dėstė A. Rakauskas.

Liepos 19 dieną įvyks Kauno valdžios susitikimas su prancūzais iš BBI ir žadama galutinai sutarti dėl tolesnio bendradarbiavimo galimybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.