G. Kirkilas: šiemet žemės reforma šalyje turi būti užbaigta

Šiemet žemės reforma šalyje turi būti užbaigta, tam yra visos realios galimybės. Tokią nuostatą trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Vyriausybės vienų metų veiklos proga pareiškė premjeras Gediminas Kirkilas.

Šiuo metu Lietuvos kaimo gyvenamosiose vietovėse nuosavybės teisės į turėtą žemę yra atkurtos piliečiams į 3,8 mln. hektarų turėtos žemės. Tai sudaro 96 proc. piliečių prašymuose nurodyto ploto. Geriausi žemės grąžinimo rodikliai yra Marijampolės apskrityje, kur grąžinta jau 99,5 proc., Panevėžio ir Telšių apskrityse – 99 proc. prašymuose nurodyto ploto. Žemės grąžinimas eina į pabaigą ir kitose apskrityse bei rajonuose, išskyrus dalį Utenos apskrities, Ignalinos ir Molėtų rajonų bei Vilniaus apskrities, Šalčininkų, Trakų ir Vilniaus rajonų kadastrinių vietovių.

Žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienės teigė, kad žemės grąžinimą būtų galima užbaigti anksčiau, jeigu nuo pat žemės reformos pradžios būtų tinkamai pasirengta žemės grąžinimo procesui, tarpusavyje nesupriešinant žemės savininkų ir kitų žemės naudotojų. Be to, piliečių nuosavybės atkūrimą stabdė žemės reformą reglamentuojančių teisės aktų kaita, archyvinės medžiagos, patvirtinančios savininkų teises į iki nacionalizacijos turėtą žemę, trūkumas, ypač Rytų Lietuvos regione, kai kurių piliečių neaktyvumas teikiant būtinus dokumentus žemės grąžinimui.

K. Prunskienė sakė, kad didelė atsakomybė dėl teisingo žemės grąžinimo užtikrinimo ir nepakankamos žemės reformos darbų kontrolės tenka apskritims. Šiuo metu, pasak K. Prunskienės, laisvos žemės yra pakankamai visose apskrityse, išskyrus Kauno ir Vilniaus.

Ministrė pažymėjo, kad valstybė piliečiams už išperkamą žemę atlygina ne tik sklypais, bet ir pinigine kompensacija, ir vertybiniais popieriais, kuo taip pat nepakankamai pasinaudojama.

Miestuose, kur nuosavybė atkurta tik 58 proc., labiausiai komplikuotas yra žemės grąžinimas Vilniuje, Kaune, Panevėžyje ir Palangoje, nes čia yra didesnis žemės trūkumas. Siekiant greičiau užbaigti žemės reformą šiose vietovėse, numatoma pasitelkti daugiau įvairių specialistų iš kitų rajonų savivaldybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.