Britanija teigia, kad Rushdie parodyta garbe nebuvo siekiama įžeisti

Didžioji Britanija trečiadienį sakė, kad valstybinės garbės apdovanojimas rašytojui Salmanui Rushdie (Salmanui Rušdžiui) buvo suteiktas už jo literatūrinius nuopelnus ir nebuvo skirtas musulmonams įžeisti.
60 metų S.Rushdie literatūrinę šlovę pelnė antrasis jo romanas „Vidurnakčio vaikai” („Midnight’s Children”), pasirodęs 1981 metais. Tačiau labiausiai jį išgarsino ketvirtoji knyga „Šėtoniškos eilės” („The Satanic Verses”), kurioje, musulmonų teigimu, šventvagiškai kalbama apie pranašą Muhammadą (Muhamadą).

Sprendimas birželio mėnesį suteikti rašytojui riterio titulą papiktino kai kuriuos musulmonus. Šią savaitę šį žingsnį sukritikavo ir antrasis pagal rangą „al Qaeda” lyderis Aymanas al-Zawahri (Aimanas Zavahris), pagrasinęs Britanijoje surengti daugiau atakų.

„Ministras pirmininkas (Gordonas Brownas (Gordonas Braunas)) mano, kad sprendimas pagerbti Salmaną Rushdie buvo priimtas dėl jo nuopelnų literatūrai. Nebuvo jokių ketinimų įžeisti islamą ar pranašą Muhammadą”, – teigė G.Browno atstovas spaudai.

A.al-Zawahri teigė, kad „al Qaeda” rengia atsaką į sprendimą apdovanoti S.Rushdie. Pasak jo, karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) musulmonams pasiuntė aiškią žinią, todėl jie turėtų bent boikotuoti britiškas prekes, nes tai yra mažiausia, ką jie galėtų padaryti.

Velionis Irano ajatola Ruhollah Khomeni (Ruhola Chomeinis) 1989 metais paskelbė S.Rushdie mirties nuosprendžio fatvą.

Joje visi musulmonai buvo raginami nužudyti Indijoje gimusį britų rašytoją, kuris dėl to devynerius metus buvo priverstas slapstytis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.