Šiaulių valdžiai nepatinka konservų dėžutės

Nepaisydama vos gyvo Šiauliuose daugiabučių namų renovacijos proceso, kuris nepalyginti lėtesnis už Panevėžio, Šiaulių miesto valdžia nusprendė išleisti papildomus reikalavimus renovuojamų namų fasadams. Dauguma šių reikalavimų – ne techninio, bet estetinio pobūdžio.

Liepos pradžioje pasirašytame Savivaldybės administracijos direktoriaus Rimundo Domarko įsakyme – devyni papildomi reikalavimai susiruošusiems renovuoti daugiabučių išorę gyventojams.

„Tokių reikalavimų reikia, kad namai Šiauliuose netaptų panašūs į konservų dėžutes”, – „Šiaulių kraštui” sakė R. Domarkas.

Vienas iš rūstesnių reikalavimų – rekomendacija nenaudoti profiliuotos skardos, kuri dabar labai madinga. Vietoje jos reikalaujama naudoti ilgalaikes geros kokybės fasadų apdailos priemones, o šių medžiagų pavyzdžius reikės parodyti architektams.

Bus reikalaujama taikyti vieningą architektūrinį sprendimą kvartalams ar rajonams. Keičiant langus, teks išsaugoti buvusį vieningą sudalinimą ir spalvą, o keičiant lauko duris, įrengti įėjimus žmonėms su negalia.

Nurodoma, jog 70 procentų namo fasado turi būti ramios, šviesios, natūralios gamtos spalvos, vyrauti šilti sienų tonai. Ir tik 30 procentų fasado galės sudaryti ryškios detalės.

Sumanę pagražinti savo daugiabučio išorę, bendrijos turės pateikti ir fotomontažą, kaip jos įsivaizduoja namo spalvą ir jo kaimynystę su kitais namais.

R. Domarkas, kalbėdamas apie „konservų dėžutes”, nenurodė, kokį renovuotą namą mieste jis laiko tokia dėžute.

Tačiau neseniai Šiauliuose įsikūrusio „Būsto agentūros” regiono padalinio konsultantė Birutė Jankauskienė bemat atspėjo, kas turima galvoje. Spalvingas namas Krymo gatvėje.

„Nors jis atrodo žaismingai, gyvai, bet kas būtų, jeigu šalia kas nors sugalvotų fasadą apkalti raudonai, netoliese – dar kokia ryškia spalva. Kvartale namų spalvos turėtų būti vienodos”, – sako specialistė.

B. Jankauskienė gyrė renovuojamą namą Vytauto gatvėje, kurio gelsvas fasadas puikiai dera prie gretimo neseniai renovuoto namo.

Anksčiau sumaniusiems renovuoti daugiabučius šiauliečiams tekdavo važinėti į Panevėžį konsultuotis. Nuo birželio to daryti nebereikia, nes Vytauto gatvėje 152 įsikūrė „Būsto agentūros” padalinys.

Paklausta, ar gyventojų nenugąsdins papildomi reikalavimai, kai viskas ir taip brangsta, B. Jankauskienė teigė, jog jau spėjo pastebėti, kad žmonės ieško kuo pigesnių variantų, renkasi paprastesnes medžiagas, bet renovacijos galimybėmis domisi vis aktyviau.

Specialistė įsitikinusi, kad ir Šiauliuose pasiseks įsukti būsto renovacijos tempus. Per savaitę konsultuotis ateina 10-16 bendrijų pirmininkų, kiti net po kelis kartus. Ką tik patvirtinti du renovacijos projektai, rengiama dar dešimt. Prasidėjo namų renovacija ir Kuršėnuose.

Norėdama išjudinti gyventojus ir paspartinti daugiabučių namų renovaciją, Savivaldybė šiemet biudžete numatė 100 tūkstančių litų, kurie bus skiriami renovuoti numatomų namų energetiniams auditams ir investiciniams projektams rengti.

Bet tai smulkmena, palyginti, kiek kainuoja visa renovacija. Todėl gyventojai raginami imti paskolas, rengti projektus ES paramai gauti. Numatyta lengvatų socialiai remtiniems.

Namų bendrijos Vytauto gatvėje pirmininkas Petras Vaitkus, turintis didelės renovavimo patirties, paklaustas, ar sunku gyventojus prikalbinti ryžtis nepigiam remontui, sako: „Neseniai tai buvo pati sunkiausia ir baisiausia užduotis. Bet dabar reikalai gerėja, nes sumažėjo visokių apribojimų, daugiau numatoma skirti lėšų”.

Pirmininko teigimu, žmonių neturėtų gąsdinti papildomi reikalavimai fasadų renovacijai. „Mes jau šių reikalavimų laikėmės. Norėjome oranžinio fasado, neleido, namas bus gelsvas. Viską pasisekė suderinti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.