Vyriški pusryčiai

Kodėl kiaušiniai ir kiaušinienė – vyriški pusryčiai? O gi todėl, kad šį plakinį gali pasigaminti tiek vaikai, tiek stipriosios lyties atstovai.

Ar sveika pusryčiams valgyti kiaušinius, nėra paneigta. Visų pirma kiaušinis – tai baltymas (proteinas), kuris mūsų organizmui ypatingai reikalingas. O su baltymu šiame produkte yra net 12 vertingų vitaminų, tarp jų vitaminai A, E, o vitamino D kiekiu kiaušinius pranoksta tik žuvų taukai. Juose yra fosforo, geležies, jodo, seleno, mangano, vario, kobalto. Trynyje yra B grupės vitaminų.
Tinkamai paruošti kiaušiniai – lengvai virškinamas maisto produktas, pasisavinamas 97 proc., todėl žarnyne nesikaupia šlakai. Vienas vidutinis kiaušinis turi 87 kcal.

Žinome, kad kiaušinį sudaro trys dalys, tačiau kas jose slypi?

Lukštas, sudarantis 11% kiaušinio svorio, turi kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų.
Baltymas, kuris sudaro didžiausią vištos kiaušinio dalį (59 proc.), turtingas baltymų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, riebalų.
Trynys – vertingiausia kiaušinio dalis, sudaranti 30 proc. kiaušinio masės. Jame yra baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Suvalgęs vieną kiaušinį, suaugęs žmogus svarbiausių amino rūgščių gauna nuo 40 iki 65 proc. Todėl kiaušiniai puikiai gali pakeisti mėsą, žuvį. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos, 200 g pieno. Naujausiais mokslinių tyrimų duomenimis, kiaušiniai neturi didelės įtakos cholesterolio padidėjimui, nes daugumą virto kiaušinio trynyje esančio cholesterolio kepenys sunaudoja gamindamos tulžį ir naujas ląsteles. Be to, trynyje esantis lecitinas saugo nuo aterosklerozės, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. O cholinas – labai svarbi veiklioji medžiaga, naudinga nervų ląstelėms.
Būtina atkreipti dėmesį į tai, jog kiaušinius reikia valgyti šviežius. O patikrinti labai paprasta – tereikia sudėti į pasūdytą šaltą vandenį. Jei kiaušinis skęsta, jis šviežias, jei ne – jau pagedęs.
Prieš vartojimą reiktų nuplauti kiaušinį su kempinėle, kad nesusirgtumėme jokiomis ligomis, nes kiaušinio vidus niekada nebūna užkrėstas salmonele.

Keletas įdomių faktų:

1 kiaušinio svoris – apytiksliai 43 g: baltymo- 23, trynio – 20 g;

Į 1 stiklinę telpa apytiksliai 9 baltymai ir 10 trynių;

Omletas bus gardesnis, jei į plakinį įbersime žiupsnelį parmezano;

Omletas bus labiau pasipūtęs, jei jame ištirpinsime truputį mielių;

Kiaušinienę ar kiaušinius kepkite ant mažos ugnies, taip jie gražiau apkeps ir bus gardesni;

Ir nepamirškite, kad saikas – viena vertingiausių žmogaus savybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.