Estijos prezidentas ES ateitį piešė niūriomis spalvomis

Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas perspėjo, kad Europos Sąjungoje (ES) šiuo metu vyraujančios nuotaikos gali lemti, jog Bendrija praras savo pozicijas tarptautinėje arenoje.

Estijos vadovas, sakydamas kalbą Madride surengtoje tarptautinėje konferencijoje, teigė, kad Europa privalo turėti aiškesnę ateities viziją. „Šiandien ES, turinti pusę milijardo gyventojų, gali varžytis su Jungtinėmis Valstijomis, Kinija ir Indija gyvenimo kokybės srityje. Bet mes privalome suprasti, kad šie regionai ypač sparčiai vystosi, ir liksime už jų, jei neatversime savo rinkų konkurencijai”, – sakė T. H. Ilvesas.

Pasak prezidento, ES vidinis atvirumas iki šiol buvo sėkmės raktas tarptautinėje konkurencinėje kovoje, tačiau vien to nepakanka.

„Dabar ES vyraujantis požiūris nesuteikia pagrindo optimizmui – valstybės narės yra pernelyg protekcionistinės, ir ne tik Sąjungai nepriklausančių šalių, bet ir kitų valstybių narių atžvilgiu”, – pabrėžė Estijos vadovas.

Konkurencijos stoka, T. H. Ilveso teigimu, taip pat daro poveikį saugumui. „Vienas iš svarbiausių energijos šaltinių – valstybė, vadinanti save energetikos supergalybe, energiją naudoja kaip politinį ginklą”, – sakė Estijos prezidentas.

T. H. Ilvesas pažymėjo, kad ES turi turėti bendrą energetikos politiką. Kitu atveju jai gresia pavojus tapti strategijos „skaldyk ir valdyk” auka, teigė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.