Kuba siekia užmegzti diplomatinius santykius su Lietuva

Fidelio Kastro vadovaujama socialistinė Kuba siekia užmegzti diplomatinius santykius su Lietuva – vienintele ES valstybe, nepalaikančia jokių diplomatinių ryšių su šia Karibų jūros sala.

Tai antradienį Seimo pirmininko pavaduotojui Alfredui Pekeliūnui pranešė parlamente viešėjęs Kubos ambasados Suomijoje ministras patarėjas ir laikinasis reikalų patikėtinis Francisco R.Florentino.

„Iniciatyvą parodė Kubos ambasadorius. Jo pagrindinis tikslas yra, kad Lietuva užmegztų diplomatinius santykius su Kuba, nes tai yra vienintelė valstybė Europos Sąjungoje (ES) ir visoje Europoje, kuri neturi diplomatinių santykių su Kuba”, – BNS antradienį sakė Seimo vicepirmininkas.

Susitikimo metu Lietuvos parlamento atstovai patarė Kubos diplomatui intensyviau bendrauti su Seimo Užsienio reikalų komitetu.

„Yra sukurta parlamentinė grupė iš mūsų pusės, kuri lapkričio mėnesį, tikiuosi, nuvažiuos į Kubą. Ir ambasadoriui mes pasakėme, kad turi turėti daugiau santykių su Užsienio reikalų komitetu Seime dėl diplomatinių santykių. Aš manau, kad tie diplomatiniai santykiai gal ne šiais metais, gal kitais, bet atsiras”, – kalbėjo A.Pekeliūnas.

Kubai rodant iniciatyvą užmegzti diplomatinius santykius su Lietuva, prieš kelis mėnesius Seimo narys Kęstutis Glaveckas buvo susitikęs su Kubos delegacija, suburta parlamentinė ryšių su Kuba grupė.

Siemo pirmininko pavaduotojo teigimu, diplomatinių santykių užmezgimu suinteresuota ir Lietuva, nes į Kubą keliauja daug turistų iš Lietuvos.

„Santykiai turi būti, nes kiekvieną dieną po keturis turistus ten nuvažiuoja. Mes neturim jokios diplomatinės atstovybės, jei kuriam kas nors atsitinka, niekas jais nesirūpina. Vienas jau sėdi kalėjime, ir niekas nieko apie jį nežino. Užsienio reikalų ministerija neturi kontaktų, nors praktiškai jis turėtų būti pervežtas į Lietuvą”, – samprotavo A.Pekeliūnas.

Kaip teigė Seimo pirmininko pavaduotojas, nors Kuba yra „labai tolima valstybė, kitokia visuomeninė santvarka, bet diplomatiniai santykiai turėtų būti”.

Kuboje valdžios monopolį turi komunistų partija. Šalį nuo 1959 metų valdo Fidelis Castro, tačiau, pašlijus jo sveikatai, pastaruoju metu valstybei laikinai vadovauja jo brolis Raulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.