„Gazprom” Štokmano telkinį eksploatuos su užsienio partnerėmis

Rusijos dujų monopolininkė „Gazprom” pranešė baigianti susitarti su užsienio kompanijomis dėl bendros didžiausio pasaulyje pakrantės dujų telkinio eksploatacijos, praneša BBC.

Vieno kompanijos vadovų Aleksandaro Medvedevo komentarai rodo pasikeitusią kompanijos politiką, palyginti su praėjusiais metais pareikšta pozicija. Praėjusį spalį „Gazprom” pareiškė, kad viena eksploatuos Štokmano dujų telkinį Barenco jūroje.

Sandoris su „Gazprom” būtų didelė paspirtis bet kuriai užsienio kompanijai.

Potencialių partnerių sąraše – Norvegijos „Statoil” ir „Hydro”, JAV „Conoco Phillips” ir „Chevron” bei Prancūzijos „Total”. Visos šios įmonės norėtų dalyvauti konsorciume ir pradėti pumpuoti dujas iš strateginio Štokmano telkinio neužšąlančiame Kolos pusiasalyje.

Tačiau „Gazprom” sudavė skaudų smūgį visoms šioms bendrovėms praėjusį spalį, kai kompanijos vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad „Gazprom” kontroliuos 100 proc. telkinio.

Paskaičiuota, kad telkinio eksploatacijos kaštai sieks nuo 20 iki 30 mlrd. JAV dolerių.

A. Medvedevas teigė, jog „Gazprom” veda derybas su užsienio kompanijomis ir joms bus leidžiama „gauti dalį ekonominės projekto naudos, dalintis projekto valdymu ir valdyti dalį pramoninės, komercinės ir finansinės rizikos”.

Užsienio kompanijoms atiteks dalis įmonės, sukurtos valdyti Štokmano telkinį, akcijų paketo, tačiau „Gazprom” išlaikys telkinio licencijos kontrolę.

Stebėtojai teigia, kad „Gazprom” savo toną pakeitė dėl projekto sudėtingumo – žemos oro temperatūros, ledkalnių ir infrastruktūros trūkumo pristatyti dujas rinkai.

„Gazprom” atstovas spaudai taip pat pažymėjo kompanijos nerimą dėl galimai išaugsiančių valdymo kaštų, jis teigė: „Mes negalime prisiimti tokios finansinės rizikos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.