Ilgąjį savaitgalį Lietuvą merkusios liūtys liausis

Ciklonas, į Lietuvą atnešęs smarkias liūtis, traukiasi, slėgis kyla, tad netrukus sulauksime nors ir ne itin šiltų, bet bent jau sausesnių orų, žada sinoptikai.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikų, Lietuvą skalavusias liūtis atnešęs ciklonas tolsta į šiaurės rytus. Šią savaitę numatomi permainingi orai. Lis, tačiau trumpai ir tik vietomis.

Lietingesni gali būti tik antradienis bei trečiadienis. Bus vidutiniškai šilta, teigia sinoptikai.

Taigi iš rūsių vandenį išsisėmę lietuviai galės atsikvėpti lengviau.

Smarkios liūtys šalyje prasidėjo liepos 5 dieną. Ketvirtadienio naktį gausiausiai palijo vakarinėje Lietuvos dalyje, Šilutėje iškrito net 38 milimetrai kritulių.

Dieną smarkus lietus išplito į daugelį rajonų, nelijo tik Biržuose. Per dieną skirtinguose Lietuvos vietose iškrito nuo 4 iki 32 milimetrų kritulių.

Penktadienio naktį lietus pliaupė jau visoje Lietuvoje, gausiausiai – pietiniuose rajonuose, Lazdijuose pernakt iškrito 40 milimetrų kritulių. Dieną vietomis lietus buvo liovęsis ir daugiau palijo tik Vilniuje.

Pats gausiausias lietus skalavo rytinius Lietuvos rajonus šeštadienio naktį.

Šeštadienio dieną ir sekmadienio naktį lijo daugelyje Lietuvos rajonų, vakariniame šalies pakraštyje per parą iškrito 33-43 milimetrai kritulių, Raseiniuose – 56 milimetrai.

Stichinis lietus buvo užfiksuotas Radviliškio rajone, Šiaulėnuose, Lazdijuose, Vilniuje, Ukmergėje, Panevėžyje bei Trakuose, kuriuose per parą iškrito net 121 milimetras kritulių.

Po gausių ilgalaikių kritulių vandens lygis pakilo visose šalies upėse.

Į kritulius jautriausiai reaguojančios mažesnės upės išsiliejo iš krantų, apimdamos paupio pievas, tačiau pastatų niekur nepasiekė ir didesnių nuostolių nepridarė.

Vandens lygis aukščiausiai pakilo: Šešupėje ties Kudirkos Naumiesčiu – 247 centimetrais, Minijoje ties Kartena – 221 centimetru, Šušvėje ties Šiaulėnais – 200 centimetrų, Nevėžyje ties Panevėžiu – 183 centimetrais, Aunuvoje ties Aunuvėnais – 181 centimetru, Akmenoje-Danėje, Minijoje ir Nemuno žemupyje, nors ir mažiau pakilo vandens lygis, tačiau priartėjo prie pavojingų reikšmių.

Totoriškių ežere vandens lygis per tris paras pakilo 18 centimetrų. Ežeruose tokie pakilimai būna labai retai, teigia sinoptikai.

Kol kas jie neprognozuoja, kad gali pasikartoti 2005 metais rugpjūčio mėnesio buvęs lietaus poplūdis, bet vandens lygiai jau artėja prie maksimalių liepos mėnesio lygių, todėl viską lems artėjančios savaitės orų sąlygos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Ilgąjį savaitgalį Lietuvą merkusios liūtys liausis"

  1. gytis

    😥 neidomu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.