Naujasis Latvijos prezidentas – politikoje beveik nežinomas žmogus

Sekmadienį Latvijos prezidentu buvo prisaikdintas Valdis Zatleris – gydytojas, kuris politikoje yra beveik nežinomas žmogus, – savo darbą šalies vadovo poste jis pradeda dar nenutilus skandalui dėl pacientų neoficialių „dovanų”.
Net jei šio skandalo ir nebūtų, V.Zatlerio laukia nelengva užduotis prilygti Vairai Vykei-Freibergai, kuri per dvi kadencijas Latvijos prezidento poste užsitarnavo pagarbą tiek šalyje, tiek užsienyje, ir kuriai valdant šalis 2004 metais pasiekė itin svarbius užsienio politikos tikslus – įstojo į Europos Sąjungą (ES) bei NATO.

Latvijos valdančiosios centro dešiniųjų koalicijos kandidatą V.Zatlerį parlamentarai gegužės 31 dieną išrinko trečiuoju Latvijos prezidentu po nepriklausomybės atgavimo 1991-aisiais.

Kaip ir V.Vykė-Freiberga tuo metu, kai 1999-aisiais buvo pirmą kartą išrinkta prezidente, V.Zatleris iš esmės yra naujokas politikos scenoje.

Nors V.Zatleris 1988-1989 metais buvo Latvijos liaudies fronto, siekusio šalies nepriklausomybės po beveik penkis dešimtmečius trukusios sovietų okupacijos,

valdybos narys, jis didžiausią dėmesį skyrė savo, kaip gydytojo, karjerai.

V.Vykė-Freiberga gimė 1937-aisiais, o 1945-aisiais su šeima pasitraukė į Vakarus ir ne vieną dešimtmetį gyveno Vokietijoje, Maroke bei Kanadoje. Ji padarė mokslininkės karjerą ir į Latviją grįžo tik 1998-aisiais.

1955 metų kovo 22 dieną gimęs V.Zatleris, priešingai, yra tikras sovietinių laikų vaikas. Jis Rygoje studijavo mediciną ir pradėjo gydytojo karjerą. 1986 metais, vos kelios savaitės po Černobylio katastrofos, V.Zatleris kaip armijos medikas dirbo radioaktyviomis medžiagomis užterštoje zonoje – valė radioaktyvias dulkes miestuose ir gyvenvietėse, kurių gyventojai buvo evakuoti, o vėliau gydė pačias aukas.

Jis taip pat vadovavo kelioms Latvijos medikų asociacijoms, o nuo 1994-ųjų buvo atsakingas už Valstybinę traumatologijos ir ortopedijos ligoninę.

Latvijos gydytojų sąjunga jį vadina „puikiu organizatoriumi, geru viršininku bei vadovu” ir sako, kad jis „visada gerai elgėsi su savo pacientais ir kolegomis”.

Tačiau V.Zatlerio reputacijai prieš jo išrinkimą pakenkė tai, jog jis pripažino, kad ėmė iš pacientų pinigus – kaip „padėką” už gydymą – ir jų nedeklaravo.

Pats V.Zatleris neigia, kad padarė ką nors neteisėta.

Jo šalininkai pažymi, kad Latvijos įstatymuose miglotai apibrėžiama „dovana” ir tai, ar tokie pinigai yra apmokestinami. Šalininkai taip pat teigia, kad V.Zatleris nepadarė nieko neįprasta.

Neoficialūs užmokesčiai gydytojams yra įprastas reiškinys buvusio komunistinio bloko valstybėse, kur medikų atlyginimai kartais yra mažesni nei nekvalifikuotų darbininkų.

Šią savaitę Latvijos mokesčių departamentas V.Zatleriui paskyrė 250 latų (1.2 tūkst. litų) baudą – ne už vengimą mokėti mokesčius, bet veikiau už netikslius duomenis apie mokesčius.

V.Zatleris sakė, jog mokesčių departamentas nurodė jam, kad jis nebeturi įsiskolinimų, todėl jis mano, kad šitas klausimas išspręstas.

Tačiau Latvijos kovos su korupcija biuras vis dar aiškinasi šį reikalą, o jo vadovas sako, kad gėlės ir šokoladas gali būti laikomi dovana, o pinigai – ne.

Nepaisydamas šio skandalo, susijusio su jo, kaip mediko, karjera, V.Zatleris nuolat akcentuodavo savo darbo patirtį ir sakydavo norintis, kad jo įgūdžiai pasitarnautų šaliai.

Jis yra sakęs, kad dirbdamas mediko darbą tiesiogiai bendravo su žmonėmis iš visų socialinių grupių ir gerai supranta jų kasdienes problemas.

V.Vykės-Freibergos antroji ir, pagal konstituciją, paskutinė ketverių metų kadencija didžia dalimi reprezentaciniame prezidento poste baigėsi šeštadienį vidurnaktį.

Oficialiai pradėjęs eiti naująsias pareigas V.Zatleris apsilankys Estijoje ir Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.