Lietuva protestuos prieš Rusijos ketinimus dislokuoti raketas Kaliningrade

Jei Rusijos ketinimai Kaliningrado srityje dislokuoti naują raketinę ginkluotę pasirodys rimti, Lietuva neabejotinai pareikš dėl to protestą, teigia premjeras Gediminas Kirkilas.

Kita vertus, kaip jis ketvirtadienį sakė „Žinių radijui”, kol kas tokią informaciją galima būtų vertinti ir kaip artėjančių Rusijos Valstybės Dūmos ir prezidento rinkimų preliudiją.

Premjeras sakė nemanąs, kad naujomis raketomis būtų suinteresuoti ir patys kaimyninės Kaliningrado srities gyventojai, su kuriais Lietuva palaiko glaudžius verslo ryšius. Jis ta proga dar kartą paragino Kaliningrado sritį demilitarizuoti, demontuoti pasenusią ginkluotę bei spręsti su tuo susijusias ekologines problemas.

Rusija trečiadienį netiesiogiai pagrasino dislokuoti Kaliningrado srityje raketinius dalinius, jei Vašingtonas neatsisakys savo priešraketinės gynybos planų Vidurio Europoje.

„Jei mūsų pasiūlymai bus priimti, Rusija nemanys, jog būtina dislokuoti naujus raketinius dalinius šalies europinėje dalyje, įskaitant Kaliningrado (sritį)”, – sakė Rusijos premjero pirmasis pavaduotojas Sergejus Ivanovas, kurio žodžius citavo rusų naujienų agentūros.

Rusija kategoriškai prieštarauja JAV ketinimams Čekijoje įrengti tolimojo nuotolio radarų stotį, o Lenkijoje – dislokuoti dešimt specialių raketų paleidimo aikštelių. JAV ne sykį pabrėžė, kad sistema nukreipta ne prieš Rusiją, o Irano keliamą grėsmę.

Tačiau Maskva teigia, kad priešraketinė sistema sugriaus strateginę pusiausvyrą tarp Rytų ir Vakarų, bei grasina naujomis raketų technologijomis, kurios esą bus pajėgios įveikti priešraketinį skydą.

Rusijos Kaliningrado eksklavas prie Baltijos jūros turi sienas su NATO ir ES valstybėmis Lietuva ir Lenkija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.