Kovai prieš automobilių vagystes – mikrodiskai

Nemažėjančios automobilių vagysčių apimtys Europoje, paskatino Europos Parlamento (EP) narius diskusijai apie technologinę tokių nusikaltimų prevenciją.

Vakar Europos Parlamente vyko diskusija prie pietų stalo apie visų automobilių žymėjimą specialiais mikrodiskais. Kasmet Europoje įvykdoma automobilių vagysčių už 15 mlrd. litų. Tokie nusikaltimai dažniausiai būna organizuoti ir sudaro apie 30 – 40 proc. visų automobilių vagysčių Europos Sąjungoje.

Kaip teigė europarlamentaras Šarūnas Birutis, diskusijos metu aptarta galimybė visus naujus automobilius žymėti specialiais mikrodiskais. „Ši žymėjimo technologija yra labai paprasta, ekonomiška ir svarbiausia leidžia identifikuoti kiekvieną automobilio dalį”, – kalbėjo EP narys.

Automobilio žymėjimas (ang. Whole of Vehicle Marking, WOVM) yra efektyvi priemonė automobilių vagysčių prevencijai: ant visų automobilio detalių priklijuojami maždaug 0,5 – 1 milimetro skersmens apskritimai ant kurių pateikiama svarbi informacija, perskaitoma tik su specialiomis priemonėmis. Diskų su specialiais kodais fiziškai pašalinti beveik neįmanoma, nes jie yra priklijuojami prie kiekvienos automobilio detalės.

Tarptautinė ekspertų grupė, kartu su privačiomis ir viešomis grupėmis pateikė siūlymą EP tokį automobilių žymėjimą padaryti privalomu. „Siūloma mikrodiskais privalomai žymėti visus naujus automobilius. Tiesa, automobilių gamintojai tai gali daryti jau dabar, tačiau tokia galimybe labai aktyviai nesinaudojama”,- teigė EP narys Š. Birutis.

Specialistų manymu, privalomojo žymėjimo reikalavimas turi būti įvestas visose ES šalyse vienu metu, nes tik taip būtų galima sėkmingai kovoti, prieš nemažėjantį automobilių vagysčių kiekį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.