Leista kasti smėlį iš jūros

Palangos paplūdimiams pamaitinti bus galima imti smėlį iš jūros.

Tokią išvadą padarė Premjero Gedimino Kirkilo sprendimu sudaryta specialistų ir mokslininkų komisija.

Maždaug 1 300 metrų ilgio Palangos paplūdimiams nuo jūros tilto į Nemirsetos pusę atstatyti reikėtų apie 120 tūkst. kubinių metrų smėlio.

Dar pernai Aplinkos ministerija pritarė, kad smėlis paplūdimiams būtų imamas iš Baltijos jūros ruožo tarp Preilos ir Nidos už 7-9 kilometrų nuo Kuršių nerijos kranto.

Jau buvo parengta ir smėlio kasimo poveikio aplinkai programa. Ją suderino ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Tačiau po to kilo nesuprantamas ažiotažas.

Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai pavaldi Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija viešai pareiškė, kad smėlio ėmimas iš Baltijos jūros padarys didelę žalą Kuršių nerijos krantams.

Po to tarp parko administracijos ir pajūrio atstatymu besi-rūpinančios Klaipėdos apskrities viršininko administracijos netgi kilo trintis.

Apskrities viršininko administracijos sekretorius Vaidotas Linkus teigė, jog vyriausybinės komisijos išvados įrodė, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko administracijos pareiškimai buvo nepagrįsti.

Tai sutrukdė vykdyti 4,5 milijono vertės pajūrio juostos tvarkymo programą. Jei ne daugiau nei pusę metų užsitęsęs ginčas, šiandien jau būtų parengti reikalingi dokumentai ir pasirinktas rangovas.

Pateikdama teigiamą išvadą dėl smėlio kasimo iš jūros Vyriausybės sudaryta komisija konstatavo, kad smėlis jūroje yra pakankamai toli nuo kranto 18-24 metrų gylyje.

Ištirta, kad trijose vietose, kurių plotas maždaug po vieną kvadratinį kilometrą, smėlio sankaupos sudaro 30-40 mln. kubinių metrų.

Bendras smėlio poligono plotas sudaro 55 kvadratinius kilometrus. Todėl nedidelio 120 tūkst. kubinių metrų smėlio kiekio nukasimas jokios įtakos jūrai neturės.

V.Linkus tvirtino, kad šiuo metu vyksta Palangos paplūdimių pamaitinimo smėliu techninio projekto ekspertizė. Po jos išvadų bus skelbiamas smėlio gabenimo viešas konkursas.

Smėlį iš jūros turėtų gabenti žemsiurbė. Tokį laivą planuoja įsigyti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija arba jis būtų pasitelktas iš užsienio.

Pasak V.Linkaus, smėlio gabenimas iš jūros galėtų prasidėti jau šių metų rudenį, nors šis metų laikas dėl audrų yra nepalankiausias.

Realiai smėlis galėtų būti gabenamas maždaug du mėnesius kitų metų pavasarį.

Pagal grafiką Palangos paplūdimių atstatymas turi būti baigtas 2008 metų rugpjūtį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.