K. Prunskienė įžvelgia politinį susidorojimą

Opozicijoje parlamente esantys konservatoriai visais įmanomais būdais siekia nuversti valdžioje esančius savo oponentus ir prikiša net ir tiesiogines ministrų funkcijas, interpretuodami jas kaip tarnybinės etikos pažeidimus.

Taip interviu „Vakarų ekspresui” teigė žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė, kuriai oponentų pajėgomis gresia interpeliacija Seime, surinkti ir reikiami parašai atstatydinimo procedūrai pradėti.

Konfliktas įsižiebė po to, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ėmėsi tirti konservatorių skundo, neva ministrė, spaudoje skelbdama straipsnius apie savo ir ministerijos veiklą, pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Atsižvelgdami į tai, kad ministrė yra atsakinga už ministerijos veiklą, etikos sargai vienbalsiai nusprendė, kad K. Prunskienė naudojasi pareigomis asmeninei neturtinei naudai gauti ir pažeidžia tai draudžiantį įstatymą.

Konservatorių nuomone, ministrė neleistinais būdais reklamavo save, tačiau pati K. Prunskienė teigė, kad ji atliko savo funkcijas ir informavo visuomenę apie Europos Sąjungos paramą žemės ūkiui bei įžvelgė politinį susidorojimą.

Straipsniai – atrinkti

Ką manote apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadą, esą Jūs viršijote tarnybinius įgaliojimus?

Kai nėra aiškaus teisinio reglamentavimo ir orientuojamasi vizualiai, darant įtaką tokiems pareiškėjams, kaip konservatorius Jurgis Razma, remiantis specialiai atrinktais straipsneliais, tokios išvados ir atsiranda.

Todėl yra stimulas padaryti tvarką viešųjų ryšių reglamentavimo srityje. Išsiaiškinti, kokia yra ministerijų funkcija informuojant visuomenę specializuotame sektoriuje. Reikia suprasti, kad žemės ūkio sritys yra labai specifinės, specializuotos, jų daug, todėl skleisti informaciją yra būtina ir jos taip pat labai gausu. Žmonės turi žinoti apie atskirų sričių administravimą, reguliavimą.

Aš nesuprantu, kodėl informuojant visuomenę turi būti draudžiama minėti ministro pavardę? Leidėjai juk ir savo iniciatyva publikuoja vaizdinę medžiagą, kuri neretai yra standartinė: javų laukas, pasitarimas, ir panašiai.

Gal ketinama apskųsti teismui etikos sargų išvadas?

Dabar yra svarstoma tokia galimybė. Aišku, labai gaila vasaros atostogų. Šiaip aš nemėgstu bylinėtis, ypač gindama save, bet jeigu teisininkai patars ir man pačiai atrodys prasminga, teks skųstis. Visgi niekas negali garantuoti, ar teismai yra visiškai laisvi nuo politinės įtakos.

Informuoti būtina

Kodėl pernai reikėjo skirti 400 tūkst. litų visuomenės informavimui?

Palyginti, tai yra vargani pinigai, jei juos padalytume iš regioninių laikraščių kiekio. Tai yra Europos pinigai, o paramos techniniuose dokumentuose, reikalavimuose viena iš būtinų sąlygų, numatančių lėšų panaudojimą, ir yra skleisti informaciją apie paramą atskiriems sektoriams. Iš tiesų mes nė pusės tiek nepanaudojame informacijos sklaidai, kiek panaudoja kitos Europos Sąjungos valstybės.

Lietuvai, kaip naujai Europos Sąjungos valstybei, reikėtų nepalyginti daugiau lėšų informacijos sklaidai, nes parama, jos skyrimo tvarka, įvairūs niuansai mums yra nauja. Būtina lavinti žmones ir leisti jiems žinoti. Viskas turi būti vieša, atvira ir skaidru. Tai mes ir darome.

Anksčiau žmonės piktinosi, kad informacijos trūksta, o dabar, kai mes informaciją teikiame įvairiomis formomis, ne tik viešinimu, bet ir įvairiausiais seminarais, susitikimais, pasitarimais, problemos ėmė nykti. Informacijos dar daugės. Buvo ir bus sudarytos sutartys su visų rūšių žiniasklaidos priemonėmis.

Aš kasdien gaunu po porą paketų apie informaciją, paskleistą įvairiuose leidiniuose. Tai, kas vyksta – jokiu būdu ne politinė reklama, o ministerijos funkcijų vykdymas.

Kita vertus, pats ministro postas jau yra reklama. Jei tai nepriimtina, panaikinkime valstybines institucijas, tuomet mažiau bus reklamos.

Oponentų kerštas

Gal įžvelgiate politinio susidorojimo motyvų?

Žinoma. Ar yra buvę, kad konservatoriai nepasinaudotų proga nuversti savo oponentus, mane? Tai – tradicija, kuri labai giliai įaugusi. Jie mano, kad dirba savo darbą.

Konservatoriai net specializuojasi atskirų asmenų atžvilgiu: J. Razma ištikimai dirba mano atveju. Nėra buvę net pusmečio, kad negautume ilgų jo laiškų su visokiausiais įtarinėjimais. Jam neįdomu, kad reikia atitraukti žmones nuo darbo, aiškinti įvairias detales.

Seime Jums rengiama interpeliacija: ko tikitės iš kolegų?

Manau, kad Seimo nariams užteks sveiko proto. Tokie iniciatoriai tai daro kiekviena proga. Paaiškės, ar parlamentarai įvertins patį darbą ir agrarinio sektoriaus sėkmę, ar kieno nors politinę iniciatyvą ir išpuolius.

Kokia premjero Gedimino Kirkilo nuomonė, ką jis Jums sakė?

Aš paprašiau premjerą ir Vyriausybės kanclerį, kad jie inicijuotų teisinių normų parengimą, kurios numatytų aiškią takoskyrą: kuomet yra informuojama visuomenė apie paramą, o kuomet laikoma, kad reklamuojamas atskiras ministras. Reikia pasiekti, kad mūsų oponentams nebebūtų progų pasinaudoti neapibrėžtumais.

Nesuprantama, kodėl kažkam užkliūva geros žinios iš Briuselio apie laimėtus sunkių derybų raundus, po kurių mūsų šalies žemdirbiams atsiveria didesnės galimybės pasinaudoti finansinėmis išmokomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.