Seimas pritarė politikų, teisėjų ir valstybės tarnautojų algų didinimui

Seimas pritarė valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų pareiginių algų bazinio dydžio didinimui ir priedų už kvalifikacinį rangą kėlimui.
Įstatymų projektais numatoma, kad nuo kitų metų politikų, teisėjų ir valstybės tarnautojų bazinė alga sudarys 490 litų.

Šiuo metu bazinė alga sudaro 442 litus.

Parlamentarai pasirinko tarpinį darbietės Jadvygos Zinkevičiūtės bazinės algos dydžio variantą, nes Vyriausybė buvo siūliusi nustatyti 460 litų, o Seimo narys Algirdas Ivanauskas – 510 litų ribą.

Finansų ministras Rimantas Šadžius parlamentarams aiškino, jog bazinės algos padidinimas iki 490 litų bus sunkiai pakeliamas valstybės biudžetui.

„Vietoj 340 mln., kuriuos siūlo Vyriausybė (jei bazinė alga būtų 460 litų – BNS), pagal Seimo priimtą ar planuojamą priimti sprendimą (490 litų – BNS) reikėtų 893 mln. litų, o tai 553 mln. viršija Vyriausybės siūlomą variantą. Tokių pinigų, aš abejoju, ar mes galėtume valstybės biudžete labai paprastai surasti”, – Seimo posėdyje sakė ministras.

Jo teigimu, „šiandien mūsų valstybė nepasiryžusi ir negalėtų 2008 metams tokių sumų suplanuoti biudžete”.

Ministro manymu, jei pataisoms būtų pritarta, Vyriausybė privalėtų vykdyti Seimo sprendimą ir ieškoti rezervų, „apkarpant” valstybės investicijų programą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės nuomone, visi priimami įstatymai turi turėti finansinį pagrindą, o to negalima pasakyti apie bazinės algos didinimą.

„Mūsų Vyriausybė irgi sutinka su tuo, kad reikia didinti atlyginimus valstybės tarnautojams ir visiems kitiems darbuotojams, kurie gauna atlyginimus iš biudžeto, jų yra 240 tūkst, neskaičiuojant 50 tūkst. valstybės tarnautojų ir pareigūnų. Mes svarstėme, jog reikėtų padaryti taip, kad kokiu procentu didinsime valstybės tarnautojams ir pareigūnams atlyginimus, tokiu pat dydžiu reikėtų didinti ir visiems kitiems „biudžetininkams” – mokytojams, kultūros darbuotojams, socialiniams darbuotojams. Vienai grupei padidinti ir kitai nebeturėti lėšų, tai būtų tikrai labai neteisinga”, – aiškino ministrė.

Seimo Socialinių ir darbo reikalų komiteto pirmininkas Algirdas Sysas teigia, jog Socialdemokratų frakcija galbūt kartu su Vyriausybe prašys prezidento Valdo Adamkaus vetuoti priimtą įstatymą.

„Šitas įstatymas išbalansuoja jau paruoštą biudžeto projektą, pagal jį išeina, kad visi suplanuoti pinigai atitenka tik politikams, valstybės tarnautojams ir teisėjams”, – BNS trečiadienį aiškino A.Sysas.

Parlamentarai taip pat pritarė priedų už įgytą kvalifikacinį rangą, kėlimui: nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos beveik visiems įvairių lygmenų justicijos patarėjams didės už kvalifikacinį rangą mokami priedai.

Jaunesniajam justicijos patarėjui prokurorui naujosiomis pataisomis yra nustatomas 10 proc. atlyginimo dydžio priedas, vyriausiajam valstybiniam justicijos patarėjui – 40 proc., valstybiniam – 30 proc., vyriausiajam 25, o vyresniajam 20 proc. priedas.

Pataisos įsigalios, jei jas pasirašys prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

3 atsiliepimai į "Seimas pritarė politikų, teisėjų ir valstybės tarnautojų algų didinimui"

  1. mokytoja

    Seimas pritarė, o paprasti Lietuvos žmonės ar pritarė? Nervai ima, nebegaliu…

  2. Vida

    Neaišku, koks valstybės tarnautojų atlyginimų santykis su bazine alga. Įdomu, kiek valstybei kainuoja vienas valstybės tarnautojas su savo patarėjais, priedais sąvaržėlėms ir visa savo darbo vieta. Norėtųsi žinoti vidutiniškai, kokį 10 proc. aukščiausių ir 10 proc. mažiausiai vertingų. Man, kaip vidutinę 500 Lt pensiją gaunančiai ir visą savo darbo vietą pačiai susikurti turinčiai, tas labai aktualu. Juk visi humanitarinio profilio pensininkai gyvena panašiai, o mūsų bus arti pusės pensininkų.

  3. nesvarbu

    niu keliasi tegu o mes kelsime airija toliau ten mokesim mokescius ten gimdisim vaikus ir tada matysim kas is to iseis 😉 jau matau dar metus kitus 🙄 ko cia jegas eikvot jai niekam mes mokesciu moketojai nerupime ir musu jaunoji karta svarbiausia aciu uz demesi iki gal kada uzsuksim i lietuva 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.