Ėmus byrėti „Kitokiai Rusijai”, Kasjanovas renkasi savarankišką kovą

Buvęs Rusijos premjeras Michailas Kasjanovas pareiškė, kad pasitraukia iš koalicijos „Kitokia Rusija” ir renkasi savarankišką kovą, rašo „NEWSru.com”.

Kremliui oponuojanti koalicija byra, ir kol kas galimybių susitarti dėl vieno bendro kandidato prezidento rinkimuose nematyti.

Be M.Kasjanovo, per pastaruosius pusantro mėnesio dar trys opozicijai artimi politikai – Grigorijus Javlinskis, Viktoras Geraščenka ir Sergejus Guliajevas – prisipažino, kad sieks prezidento posto.

Matyt, nusivylę dėl tarpusavio rietenų raginimą susitelkti aplink vieną kandidatą antradienį pasirašė sociologas Aleksandras Auzanas ir Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva, koordinacinės pagalbos pabėgėliams tarybos vadovė Lidija Grafova, teisių gynėjas Jurijus Džibladzė ir politologas Andrejus Piontkovskis.

Kreipimosi adresatai – buvęs Centrinio banko vadovas Viktoras Geraščenka, buvęs premjeras Michailas Kasjanovas ir „Jabloko” vadovas Grigorijus Javlinskis.

Kreipimosi autorių nuomone, tik jeigu iškels vieną bendrą kandidatą, „demokratinė opozicija turės realią galimybę susilaukti daugumos Rusijos rinkėjų paramos”.

Netrukus po kreipimosi pasirašymo M.Kasjanovas pareiškė, kad pasitraukia iš koalicijos. Jis konstatavo, kad „Kitokia Rusija” nepasiekė konsensuso dėl bendro kandidato į prezidentus.

Taigi, pasiskundė buvęs premjeras, jo misija baigta. „Koalicijos daugiau nebėra”, – patvirtino M.Kasjanovo sekretorė spaudai Jelena Dikun.

Pasak apžvalgininkų, koalicija iš pat pradžių atrodė kaip gana dirbtinis darinys: akivaizdžiai remiantys Vakarus liberalūs politikai susivienijo su akivaizdžiais radikalais. Tačiau Garį Kasparovą ir Eduardą Limonovą vienijo bent jau įgimtas temperamentas, o buvęs premjeras tarp gatvių protestuotojų atrodė keistai.

M.Kasjanovas pareiškė pasitraukiąs iš koalicijos prieš išvykdamas į Nižnij Novgorodą, kur turi paskelbti apie naujos partijos steigimą.

G.Kasparovo sekretorius spaudai Denisas Bilunovas sakė, kad jo nenustebino žinia apie bendražygių demaršą.

Svarbiausia susiskaldymo priežastis, jo nuomone, pirminių rinkimų rengimo metodai, kuriuos pasiūlė M.Kasjanovas.

„Kolegos iš Rusijos liaudies demokratų sąjungos vadovaujasi rezultatų prognozavimo principu, – sakė D.Bilunovas. – Jiems iš principo svarbu kuo daugiau užtikrinti Kasjanovo pergalę per pirminius rinkimus. Kai paaiškėjo, kad dauguma „Kitokios Rusijos” narių laikosi kitokios nuomonės, jie nusprendė veikti kitu būdu”.

Dar vienas „Kitokios Rusijos” dalyvis , politologas Stanislavas Belkovskis, mano, kad vieno bendro kandidato idėja tebegalioja, ir artėjant rinkimams „Kitokios Rusijos” nariams teks glaustis prie kitų demokratų.

„Labai svarbu, kad bendrą kandidatą remtų senųjų opozicinių partijų, tokių kaip Rusijos Federacijos komunistų partijos (RFKP) ir „Jabloko”, rinkėjai, pabrėžė S.Belkovskis. – Tai juk visų opoziciškai nusiteikusių rinkėjų kandidatas. Vadinasi, jis turi būti „Kitokios Rusijos” remiamas, bet nebūtinai jos iškeltas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.