Pusė Didžiojoje Britanijoje dirbančių lenkų į tėvynę grįžti neketina

Kiek daugiau nei pusė pastaraisiais metais į Didžiąją Britaniją atvykusių lenkų planuoja čia pasilikti, ir daugelis nori verčiau atsivežti giminaičius, o ne grįžti į tėvynę, parodė apklausa, kurios rezultatai paskelbti trečiadienį.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza” skelbiami apklausos rezultatai rodo, kad 55 proc. Britanijoje ir 49 proc. Airijoje dirbančių lenkų sako, jog į tėvynę negrįš. Daugelis likusių lenkų šiuo klausimu dar nėra apsisprendę.

Varšuvos universiteto migracijos centro duomenimis, iš šalies nuo 2004 metų, kai ji įstojo į Europos Sąjungą (ES), į Vakarų Europą uždarbiauti išvyko 1,5 mln. lenkų. Vien Britanijoje užsiregistravo 600 tūkst. lenkų, o Airijoje – 200 tūkstančių.

Pasak sociologo Adamo Czarneckio (Adamo Čarneckio) iš „ARC Market and Opinion”, „Didžiojoje Britanijoje lenkai giliai įleido šaknis, turi šeimas, gerai uždirba, perka butus ir namus”.

Lenkijos pareigūnai yra sakę, jog tikisi, kad dauguma emigrantų po poros metų užsienyje grįš į tėvynę su uždirbtais pinigais, ypač dėl sparčiai augančios pačios Lenkijos ekonomikos. Bet net ir nemokantys anglų kalbos lenkai užsienyje jaučiasi gerai.

Kita vertus, imigrantai iš Rytų Europos milijardais svarų padidino Britanijos nacionalinį turtą ir padeda kontroliuoti infliaciją šioje šalyje.

Darbdaviai dažnai giria juos už didesnį darbštumą ir mažesnius reikalavimus dėl darbo užmokesčio, lyginant su britais.

„ARC Market and Opinion” apklausė 1 389 lenkus, dirbančius Britanijoje ir Airijoje.

Pasirodė, kad maždaug 20 proc. lenkų dirba statybose, 15 proc. – gastronomijos srityje, 11 proc. – viešbučiuose. Per mėnesį jie uždirba nuo 1 500 iki 2 000 eurų (5-7 tūkst. litų), ir tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios jie nenori grįžti namo, rašo „Gazeta Wyborcza”.

A.Czarneckis tipinį lenkų emigrantą apibūdino kaip maždaug 30 metų žmogų, baigusį vidurinę mokyklą ir bandžiusį daryti karjerą tėvynėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.