Rentų eksparlamentarams klausimą Seimas atidėjo rudeniui

Sprendimas dėl daug diskusijų sukėlusio valstybinių pensijų – rentų – skyrimo buvusiems parlamentarams nukeliamas į rudens sesiją.

Seimo vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas BNS teigė, kad Seimo Statutas neleidžia trečiadienį priimti Nepriklausomybės akto signatarų ir Seimo narių statuso įstatymo pataisų, įteisinančių rentų skyrimą.

Statutas numato, jog kai Seimas po svarstymo pritaria komiteto patvirtintam įstatymo projektui, tai įstatymo priėmimas gali būti nustatomas ne anksčiau kaip po dviejų darbo dienų.

Po svarstymo pataisoms buvo pritarta antradienį, už rentų įteisinimą balsavus 46 Seimo nariams, prieš – 24 ir 6 parlamentarams susilaikius.

Pagal Statutą motyvuotu teikimu prezidentas, Seimo pirmininkas Seimo opozicijos lyderis, pagrindinis komitetas, frakcija arba Vyriausybė turi teisę siūlyti svarstyti įstatymo projektą skubos tvarka.

Tačiau, kaip pabrėžė A.Pekeliūnas, nesvarstyti pataisų skubos tvarka nuspręsta iš dalies ir atsižvelgus į visuomenės nuomonę.

„Gal ir visuomenės spaudimas prie to prisidėjo. (…). Iš tikrųjų gal padaryta ir klaidų teikiant šį įstatymą. Visi Seimo nariai, manau, suprato, kad jį reikia tobulinti”, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

Pirmadienį ir antradienį prie Seimo vyko įvairių visuomeninių ir politinių organizacijų surengti piketai, kurių dalyviai protestavo prieš rentų skyrimą buvusiems Seimo nariams.

Nepriklausomybės akto signatarų ir Seimo narių statuso įstatymo pataisomis numatoma, jog asmeniui Seime išdirbus vieną kadenciją būtų mokama 40 proc. parlamentaro pareiginės algos dydžio renta, jei dvi kadencijas, tai turėtų per mėnesį gauti 60 proc. buvusios algos, o jei parlamentaras yra tikras Seimo ilgaamžis – dirbo tris ir daugiau kadencijų, jo renta sudarytų 75 proc. algos.

Pagal esamas pataisas, valstybės renta nebūtų mokama, jei Seimo narys mandatą prarado apkaltos būdu, taip pat, jei yra įsiteisėjęs apkaltinamasis teismo nuosprendis arba eksparlamentaras gauna kitą darbo užmokestį.

Pataisas pateikė daugumos Seimo frakcijų atstovų: socialdemokratė Irena Šiaulienė, valstietė liaudininkė Aldona Staponkienė, liberalcentristas Vytautas Bogušis, darbietis Kęstutis Daukšys, Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Gintaras Šileikis, socialliberalas Artūras Paulauskas bei liberaldemokratas Egidijus Klumbys.

Liberalų sąjūdžio, Naujosios sąjungos (socialliberalų) valdybos, Valstiečių liaudininkų sąjungos taryba bei Tėvynės sąjungos prezidiumas yra pareiškę nepritariantys rentų skyrimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.