Vienkartines kompensacijas galės gauti ir pensinio amžiaus asmenys, nukentėję nuo sovietinės armijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rytoj teikia Vyriausybei svarstyti įstatymo „Dėl socialinės paramos asmenims, sužalotiems atliekant būtinąją karinę tarnybą sovietinėje armijoje, ir šioje armijoje žuvusiųjų šeimoms (1945 07 22 – 1991 12 31)” pakeitimus.

Projekte siūloma nuo 2008 m. sausio 1 d. suteikti teisę gauti vienkartines kompensacijas asmenims, kurie tarnaudami sovietinėje armijoje buvo pripažinti netinkamais karo tarnybai dėl sužalojimų ar ligų, susijusių su karine tarnyba ar kariniais apmokymais, t.y. buvo komisuoti. Šios vienkartinės kompensacijos dydis būtų 2880 litų.

Šiuo metu vienkartines kompensacijas gali gauti asmenys, kurie pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais (t.y. jiems nustatytas darbingumo lygis) dėl sužalojimų ar ligų, susijusių su būtinąja karine tarnyba sovietinėje armijoje.

Pasak projekto rengėjų, 2005 m. įsigaliojus Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymui, senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims darbingumo lygis nebenustatomas, todėl nėra galimybės nustatyti, kokią įtaką šių asmenų sveikatai padarė sužalojimai ar ligos, susiję su būtinąja karine tarnyba sovietinėje armijoje.

Dauguma pensinio amžiaus sulaukusių asmenų, nukentėjusių dėl tarnybos sovietinėje armijoje, jau pasinaudojo galimybe gauti kompensaciją (per pirmą kompensacijų mokėjimą – 1995-1997 m., ir atnaujinus mokėjimą – per I-ąjį 2005 m. pusmetį). Tačiau dalis liko nepasinaudoję šia teise. Projektui įgyvendinti 2008 m. papildomai reikėtų apie 300 tūkst. Lt valstybės biudžeto lėšų. Pakeitimai įsigaliotų, kai jiems pritartų Seimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.