NATO apgailestauja dėl netyčia žuvusių civilių gyventojų ir smerkia talibus, kurie „žudo ir degina” sąmoningai

NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis (Japas de Hopas Scheferis) antradienį pažadėjo ištirti civilių gyventojų žūtis Afganistane dėl tarptautinių pajėgų klaidų, bet tuo pat metu jis šiuos incidentus palygino su talibų, kurie „kapoja galvas žmonėms, degina mokyklas ir žudo moteris bei vaikus”, veiksmais.
Dėl augančio civilių gyventojų aukų skaičiaus didėja spaudimas Afganistano prezidentui Hamidui Karzai (Hamidui Karzajui), kuris, kaip ir NATO vadovas, atvyko į Romą dalyvauti konferencijoje apie įstatymo viršenybę jo šalyje.

Paskutinis incidentas, pareikalavęs civilių gyventojų gyvybių, įvyko šį savaitgalį. Afganistano pareigūnai nurodė, kad per NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) antskrydį žuvo 45 civiliai asmenys, nors pačios pajėgos pateikė mažesnį aukų skaičių.

„Mūsų priešas įsimaišo prie nekaltų civilių gyventojų ar šliejasi prie jų. Jis priklauso kitai moralinei kategorijai”, – po susitikimo su Italijos ministru pirmininku Romano Prodi (Romanu Prodžiu), kurio šalis į tarptautinę misiją yra pasiuntusi beveik 50 tūkst. karių, teigė J.de Hoop Schefferis.

„Mes nežudome tyčia. O jie kapoja galvas žmonėms, degina mokyklas, žudo moteris ir vaikus. Nepamirškime šito”, – sakė NATO vadovas. Pakomentuoti patį aukų skaičių jis atsisakė.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas (Ban Kimunas), taip pat atvykęs į konferenciją Romoje, perspėjo, kad civilių gyventojų žūtys, nesvarbu, kiek atsitiktinės jos yra, tik sustiprins Talibaną.

Civilių gyventojų žūtys vis labiau skatina reikalavimus, kad iš Afganistano būtų išvesti užsieniai kariai ir kad H.Karzai atsistatydintų.

Afganistano žmogaus teisių organizacijos šią savaitę pareiškė, kad per užsienio pajėgų aviacijos antskrydžius žuvo daugiau civilių žmonių negu per talibų atakas.

Ban Ki Moonas savo kalboje pažymėjo, kad ir Afganistano, ir užsienio pajėgos turi „griežtai laikytis tarptautinės humanitarinės teisės”, kad jų kampanija nebūtų diskredituota Talibano naudai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.