ES ir Rusijos vadovų susitikimas Portugalijoje vyks spalio 26 dieną

Kitas Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) vadovų susitikimas vyks Portugalijoje spalio 26 dieną, antradienį pranešė Portugalijos ambasadorius Maskvoje Manuelis Marcelo Curto (Manuelis Marselu Kurtu).

„Eilinis Rusijos ir Europos Sąjungos viršūnių susitikimas įvyks Portugalijoje spalio 26 dieną”, – sakė jis spaudos konferencijoje Rusijos sostinėje.

Pasak jo, vienas Portugalijos, kuri nuo liepos 1 dienos stojo prie ES vairo, atstovavimo Bendrijai šių metų antrajame pusmetyje prioritetų – pagerinti 27 šalių bloko santykius su strateginiais partneriais.

„Aukščiausio lygio susitikimams su Kinija, Indija, ir Ukraina bus skiriama daugiausia dėmesio užsienio politikos darbotvarkėje”, – sakė ambasadorius.

„Mes taip pat glaudžiai bendradarbiausime su partneriais Europoje, kad sudarytume sąlygas Rusijos ir Europos Sąjungos santykiams plėtoti”, – pabrėžė jis.

Portugalijos ministras pirmininkas Jose Socratesas (Žozė Sokratišas) savaitgalį irgi nurodė, kad Lisabonos laukia sunki užsienio politikos misija pataisyti pašlijusius santykius su Rusija.

„Dabar mes turime pabrėžti ne mus skiriantį atstumą, bet tai, kas mus vienija”, – sakė jis apie sudėtingus Bendrijos ryšius su Rusija.

Santykiuose su Maskva, kuriuos, be kita ko, komplikuoja ir ES energetinė priklausomybė nuo Rusijos, esama rimtų problemų, įskaitant pastarojo meto Maskvos pyktį dėl Jungtinių Valstijų planų Lenkijoje ir Čekijoje dislokuoti savo priešraketinės gynybos sistemos sudedamąsias dalis, taip pat 2005-aisiais Rusijos paskelbtą embargą lenkiškos mėsos importui.

Dėl šio embargo ES atsisakė pradėti derybas su Rusija dėl naujo strateginės partnerystės susitarimo.

Tačiau J.Socratesas sakė, jog pasisako už „švelnią”, o ne griežtą poziciją santykiuose su Maskva.

„Bet kokie santykiai, paremti moralės vertinimais, provokuoja konfrontaciją”, – pabrėžė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.