Karjeros šuolis glumina politikus

Garsiosios Renatos Smailytės skandale figūravo trys aukšti pasienio pareigūnai. Vienas neteko tarnybos, antras paskirtas eiti žemesnes pareigas, trečiajam vakar buvo pasiūlyta užimti aukštesnį postą.

Vakar Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovo pavaduotoju ir štabo viršininku paskirtas pulkininkas Genadijus Kuznecovas. Į aukštas pareigas jį įsakymu skyrė vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

G.Kuznecovo pavardę prieš keletą metų dažnai linksniavo Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, tyrę tuometinio prezidento Rolando Pakso ir jo aplinkos veiklą. 2003-iųjų pabaigoje paskelbus garsiąją VSD pažymą „Dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui” Seime buvo sudaryta laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui. Komisijos nariams G.Kuznecovo pavardė irgi žinoma. Tiriant staiga išgarsėjusios ir su tuometine Prezidentūra susijusios Renatos Smailytės veiklą paaiškėjo ir jos ryšiai su kai kuriais aukštais pasienio pareigūnais.

Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvadoje konstatuojama, kad „VSAT vadas Algimantas Songaila, pareigūnai Albinas Žymančius ir G.Kuznecovas, prašant R.Smailytei, per valstybės sieną be eilės praleisdavo abejotinos reputacijos asmenis”.

A.Songaila netrukus neteko posto, A.Žymančius buvo perkeltas į žemesnes pareigas, o G.Kuznecovas liko vadovauti Pagėgių rinktinei, – jis išsisuko gavęs tik griežtą papeikimą. Praėjus keleriems metams G.Kuznecovas netgi tapo VSAT vadovo pavaduotoju. Tiesa, iš pradžių nesiryžta jį oficialiai paskirti į vienas aukščiausių pareigų VSAT – pulkininkas daugiau nei pusmetį štabo viršininko pareigas ėjo laikinai.

Laikinojoje komisijoje dirbęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius vakar labai nustebo, kai išgirdo žinią, kad skandalo dalyvis gavo itin aukštą postą. „Ir vidaus reikalų ministras, ir pasienio apsaugos vadovas turėtų nedelsdami paaiškinti tokią situaciją. Manau, per paskutines sesijos dienas dar bus progų pateikti klausimų vidaus reikalų ministrui. Visa tai keista”, – sakė politikas.

Ministras R.Šukys LŽ vakar teigė, kad G.Kuznecovas už komisijos išvadoje minimus nusižengimus prieš trejus metus buvo nubaustas griežtu papeikimu, drausminė nuobauda seniai nebegalioja. „Negalima visą gyvenimą žmogui kartą padarytos klaidos daryti kliūtimi į ateitį. Negaliu jo vėl už tą patį bausti. Nemačiau pagrindo jo neskirti į šias pareigas”, – aiškino ministras. R.Šukys sakė seniai susipažinęs su saugumo slapta įrašytais pokalbiais, kai su G.Kuznecovu būdavo tariamasi dėl įtartinų asmenų praleidimo per sieną.

Pats G.Kuznecovas vakar savo paskyrimą LŽ pakomentavo taip: „Praėjo nemažai laiko, galėjau apsvarstyti ir įvertinti tai, ką padariau, už ką buvau nubaustas. Aš padariau atitinkamas išvadas.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.