Operetė skambės ne tik Kauno pilyje

Po metų pertraukos į laikinąją sostinę grįžo bene labiausiai kauniečių lankomas ir mėgstamas tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje”.

Vakar nuskambėjo pirmojo koncerto Kaune akordai. Šeštą kartą viešosios įstaigos „Baritonų trio” organizuojamas renginys sulaukia vis platesnio muzikų pasaulio autoritetų pripažinimo. Kauniečiai atvirai kalba, kad jis daug jaukesnis, demokratiškesnis, vadinasi, ir prieinamesnis publikai, negu, pavyzdžiui, nepamatuotomis ambicijomis vis labiau garsėjanti senas tradicijas turinti džiazo šventė.

Šiemet festivalio „Operetė Kauno pilyje” renginių ir koncertų programose dalyvauja Lietuvos ir užsienio šalių įvairioms menų mokykloms ir kultūroms atstovaujantys atlikėjai. Praėjusią vasarą organizatoriai džiaugėsi, kad operetės festivalis peržengė nuosekliausiai Lietuvoje operetės tradicijas puoselėjančio miesto ribas ir dvi vasaras iš eilės pateikė koncertinę programą Druskininkuose. Šiais metais „Operetė Kauno pilyje” iškeliavo ir už Lietuvos – nuotaikinga festivalio programa, pavadinta „Muzika Europos pilyse”, skambėjo birželio 26 dieną Sankt Peterburge prie Petropavlovsko tvirtovės. Paskutinę birželio dieną ja Centriniame kultūros parke galėjo mėgautis kaliningradiečiai.

Pasak vienos iš festivalio organizatorių Laimutės Kuzmickaitės-Milašienės, šiemet klausytojai ypač laukia margaspalvio, žėrinčio tarptautinio festivalio svečio – neapolietiškos dainos. „Žiūrovai susidurs tiesiog su tenorų paradu – 15 garsių, pripažintų ir naujų vardų vienoje programoje. Čia pasirodys ir mūsų talismanu jau laikomas maestro Virgilijus Noreika, ir legendinis Badri Maisuradzė, ir tikras neapolietis žymus italų tenoras Gregori Bonfatti. Įdomų sprendimą žada režisierius Gintas Žilys. Neabejoju, kad tai bus tikras džiaugsmas mūsų gerbėjams”, – sakė L.Kuzmickaitė-Milašienė. Moters teigimu, šiemet festivalio svečiai iš užsienio – ir tie, kurie jau pažįsta Lietuvą, ir tie, kurie lankysis pirmą kartą. Svečiai labai domisi mūsų šalimi ir planuoja dalyvauti ne tik renginiuose, bet ir praleisti čia daugiau laiko, tad atvyksta su šeimų nariais.

Šiemet festivalio sąmata įspūdinga – daugiau kaip 720 tūkst. litų, o o renginiai, kaip jau įprasta, nemokami. Liepos 1 dieną Muzikinio teatro sodelyje skambėjo nuotaikinga Lietuvos atlikėjų instrumentinė ir vokalinė muzika. Paskui festivalio renginiai vėl persikels į istorijos dvasia alsuojančias Kauno pilies prieigas. Liepos 7-ąją čia karaliaus operetė, jos geriausias ištraukas dovanos garsiausi Lietuvos sceninės muzikos atlikėjai ir operetės grandai iš Rusijos, Vengrijos, Lenkijos, Italijos, Šveicarijos, tarp jų Gražyna Brodzięska, Dariuszas Stachura, Barbara Buhofer, nepakartojama akrobatinė pora Szilvi Szendi ir Karolis Pelleris bei daugelis kitų.

Šįkart jungtiniam Rusijos ir Europos šalių jaunimo simfoniniam orkestrui diriguos Rusijos nusipelnęs artistas Aleksandras Sladkovskis, Sergejus Rolduginas, kauniečiai dirigentai Julius Geniušas, Jonas Janulevičius, Virgilijus Visockis.

Jau dabar aišku, kad kitąmet festivalis ir vėl vyks. Žadama jį plėsti, o programa „Muzika Europos pilyse” aplankys ne tik Rusiją, bet pradžiugins ir Suomijos bei Lenkijos melomanus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.