Nuotaka į vestuves – Ievos kostiumu

Būsimos nuotakos planuodamos vestuves nerimauja, kad vestuvine suknele nepasirūpinus bent prieš metus, prie altoriaus eiti gali tekti be jos. Jaunavedžiai pastebi, kad vestuvių paslaugos – pradedant patalpų nuoma ir baigiant nuotakos makiažu – jiems kainuoja gerokai daugiau nei kitiems klientams.

„Pradėjusi domėtis patalpų nuoma, fotografų, muzikantų paslaugomis, buvau apstulbusi, nes kainos išaugdavo dvigubai, kai tik pasakydavau, kad paslaugų reikia vestuvėms. Pavyzdžiui, tas pats fotografas, kuris fotografavo išleistuves universitete ir už darbą ėmė 500 litų, paprašytas fotografuoti vestuvėse tiek pat valandų, užsiprašė 1000 litų”, – LŽ pasakojo savo vestuves planuojanti Lina.

Vestuvių informacijos centro (VIC) vadovė Inga Balčiauskienė LŽ pripažino, kad kai kurie paslaugų teikėjai elgiasi nesąžiningai, nes tik išgirdę žodį „vestuvės” didina paslaugų kainas.

„Pavyzdžiui, nuomojantis patalpas nuomotojai užkelia kainas. Taip jie elgiasi tikriausiai todėl, kad ne itin džiaugiasi vestuvininkais, mat jie švenčia triukšmingai ir palieka netvarkingas patalpas”, – teisino verslininkus pašnekovė.

I.Balčiauskienės nuomone, jeigu grožio salonuose už šukuoseną, makiažą ar manikiūrą iš būsimos nuotakos prašoma daugiau pinigų nei paprastai, klientei turėtų būti paaiškinama, kodėl kainos skiriasi.

Suknelės nuoma – likus metams iki vestuvių

Kaip teigia I.Balčiauskienė, kartais vestuvinių suknelių nuomos kainos gali skirtis vos 100-200 litų. „Pigesnes vestuvines sukneles dažniausiai siūlo tie salonai, kurie orientuojasi tik į drabužių pardavimą, – aiškina ji. – Tuose salonuose, kuriuose suknelės ir nuomojamos, ir parduodamos, pardavimo kaina yra iki 50-60 proc. didesnė nei nuomos.”

Nors VIC vadovė teigia, kad norint gauti tinkamą suknelę vertėtų jos pradėti ieškoti prieš metus, vis dėlto ji įsitikinusi, kad ją įmanoma rasti ir likus kelioms dienoms iki vestuvių.

„Kone kiekvienas nuomos salonas turi apie 50-100 vestuvinių suknelių”, – optimistiškai kalbėjo pašnekovė.

Sudėtingiau, anot jos, gali būti itin aukštoms ar apkūnesnėms nuotakoms, kurios tinkamą suknelę susirastų toli gražu ne kiekviename nuomos salone. „Dauguma vestuvinių suknelių yra standartinių dydžių, tačiau tokia tendencija yra bet kurioje drabužių parduotuvėje”, – sako pašnekovė.

Prieš metus užsisakius vestuvinę suknelę, kainavusią 1000 litų, po metų jos kaina gali būti keliais šimtais litų didesnė.

Vis dėlto, pasak I.Balčiauskienės, nuomotojai dažniausiai būna nepatenkinti klientėmis, kurios užsisako suknelę prieš metus ir dar prašo, kad per tą laiką jos niekam kitam neišnuomotų.

„Salonams tokiu atveju sunku nustatyti kainą, nes per metus, tarkime, dėl salono patalpų nuomos ar kitų aplinkybių gali pakilti ir suknelės kaina”, – dėstė pašnekovė.

Kaip LŽ teigė sostinės salono „Madonna” darbuotoja, vestuvinių suknelių nuomos kaina svyruoja nuo 500 iki 3500 litų. Kaina priklauso nuo drabužio modelio ir audinio, o pasirinktoji spalva įtakos kainai neturi, nors klientės dažnai tikisi, kad ne baltą, o kokios nors kitos spalvos šventinę suknelę galima gauti pigiau.

Vyrui šventinį kostiumą ar smokingą įsigyti esą galima kur kas paprasčiau. „Pirmiausia nelygu vyrų poreikiai, be to, jie šiuo atveju yra kur kas praktiškesni už moteris ir linkę įsigyti tokį kostiumą, kurį galėtų dėvėti ne tik per vestuves, bet ir kitomis progomis”, – sako ji. Todėl dažnai salonuose drabužiai vyrams net nesiūlomi nuomoti, o tik parduodami. Nuomotis vyrišką kostiumą, pavyzdžiui, salone „Ieva” kainuoja nuo 250 iki 350 litų, o smokingą – 400 litų.

Kainos neturėtų skirtis

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė Regina Sirusienė tvirtina, kad sodybos nuomos kainą lemia tai, kokiu tikslu ji bus naudojama.

„Vestuvininkams nėra taikomos kokios nors išskirtinės, jiems nepalankios sąlygos. Atvirkščiai – kompleksinė paslauga visada yra pigesnė”, – LŽ sakė R.Sirusienė.

Jos žodžiais, kai sodyba nuomojama, pavyzdžiui, seminarams, nelygu, kokios papildomos paslaugos ir maistas, nuoma parai gali kainuoti 800-2000 litų, o vien salių nuoma seminarams – apie 600 litų. Vestuves norintys švęsti žmonės už visos sodybos nuomą turėtų mokėti 500-1500 litų, žiūrint, koks sodybos dydis.

Jeigu nuomojama tik viena salė, kaina gali svyruoti nuo 200 iki 600 litų. Papildomai kiekvienas žmogus už maistą dviem dienoms susimokėtų po 50-80 litų.

„Nereikia pamiršti, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba draudžia atvykstantiesiems į kaimo turizmo sodybas vežtis savo maistą, o alkoholiniais gėrimais sodybų šeimininkams prekiauti negalima”, – primena R.Sirusienė.

Jos nuomone, vestuves planuojantys žmonės sodybos nuoma turėtų pasirūpinti anksčiau nei tie, kurie nori atvykti poilsiauti ar rengti seminarus. „Siūlyčiau būsimiems jaunavedžiams pradėti ieškoti laisvos sodybos likus metams iki numatytos datos”, – pataria ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.