Bosnija: reidas į Kardžičiaus šeimos namus

NATO ir Europos Sąjungos (ES) pajėgos surengė reidą į genocidu įtariamo Radovano Karadžičiaus žmonos, manoma, padedančios karo laikų serbų lyderiui slapstytis nuo teisingumo, namus.

Operacija Bosnijos serbų karo laikų tvirtovėje Palėje, esančioje netoli Sarajevo, surengta Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTJ) reikalavimu. „Operacijos tikslas – rasti medžiagos ar informacijos, kuri padėtų TBTJ ieškant ir suimant tribunolo kaltinamus asmenis, – sakė ES pajėgų atstovas šioje šalyje Neilas Mathiesonas. – Kitas tikslas – padaryti spaudimą tinklui, kuris, manoma, dalyvauja slepiant šiuos asmenis.”

R.Karadžičiaus žmona Liliana Zelen Karadžič, jų duktė Sonia ir du jos vaikai, atvykus kariams buvo namie. Pareigūnai nurodė, kad prieš moteris nebuvo panaudota jokios jėgos. Reido metu priešais namą stovėjo apie 30 NATO ir ES automobilių.

R.Karadžičius ir jo buvęs kariuomenės vadas Ratko Mladičius nuo Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolo slapstosi beveik 12 metų. Jiems pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų, įvykdytų per 1992 – 1995 metų Bosnijos karą.

NATO ir ES taikdariai, siekdami susekti R.Karadžičių, dažnai tikrina jo žmonos ir jų dukters bei sūnaus namus. Pareigūnai turi mažai informacijos apie galimą R.Karadžičiaus buvimo vietą. Manoma, kad jis slapstosi serbų kontroliuojamoje Bosnijos dalyje arba atokiame kaimyninės Juodkalnijos regione, kur praleido vaikystę.

R.Karadžičių, kaip ir R.Mladičių, daug nacionalistinių pažiūrų serbų vis dar laiko didvyriu. Prieš dvejus metus L.Zelen Karadžič viešai paragino vyrą pasiduoti ir taip sumažinti spaudimą šeimai. Neseniai vienas tarptautinės bendruomenės pasiuntinio Bosnijoje pavaduotojas teigė, kad R.Karadžičius palaiko ryšį su savo šeima ir finansiškai ją remia.

ES spaudžia Serbiją glaudžiau bendradarbiauti su Hagos tribunolu, išduodant karo nusikaltėlius, ir tai yra viena svarbiausių sąlygų Serbijos deryboms su Briuseliu dėl galimos narystės ES.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.