A. Mileris: dujotiekis „Pietų srautas” nekelia grėsmės „Nabucco”

Dujotiekių sistemos „Pietų srautas” statyba nėra politinis sprendimas, keliantis grėsmę planuojamam dujotiekiui „Nabucco”, kuris turėtų sujungti Europą su Vidurio Azija aplenkiant Rusiją, pranešė Rusijos dujų koncerno valdybos primininkas Aleksejus Mileris per savo interviu laikraščiui „Komersant”.

„Jeigu projektas „Nabucco” ekonominiu požiūriu pagrįstas, jam niekas negali sutrukdyti. „Gazprom” ateityje taip pat galėtų papildyti „Nabucco” dalyvių gretas”, – pareiškė A. Mileris per interviu.

„Pietų srautas” – naujų dujotiekių, sujungsiančių Rusiją ir Europos Sąjungą Juodosios jūros dugnu, sistema. Susitarimą dėl „Pietų srauto” Italijos „Eni” ir Rusijos dujų kartelio „Gazprom” pasirašė birželio 23 dieną Romoje.

Numatoma, kad dujotiekio jūrinė dalis drieksis Juodosios jūros dugnu nuo Rusijos pakrantės iki Bulgarijos krantų.

Bendras šio Juodosios jūros sklypo ilgis sieks apie 900 km, o maksimalus gylis – daugiau nei du kilometrai. Požeminiam sklypui nuo Bulgarijos numatomi du galimi maršrutai – vienas į šiaurę ir vakarus, kitas – į pietus ir vakarus.

Žaliavine „Pietų srauto” baze laikomos dujos iš Rusijos dujų transportavimo sistemos, o resursine baze – Rusijos dujos iš Vidurio Azijos ir Kazachstano.

Apie ketinimą dalyvauti projekte pareiškė ir Graikija.

Susitarimas dėl dujotiekio „Nabucco” statybos pradžios buvo pasirašytas 2007 m. birželio 25 dieną. Jį pasirašė Europos Sąjungos energetikos komisaras Andris Piebalgas ir Turkijos, Bulgarijos, Rumunijos, Vengrijos ir Austrijos energetikos ministrai. Dujotiekis sujungs Europą su Vidurio Azija, aplenkdamas Rusiją.

Projektas „Nabucco” įvertintas 5,8 mlrd. JAV dolerių. Pradėti tiekti dujas šia trasa planuojama ne anksčiau kaip 2012 metais. Transkaspijos magistrale į Europą bus tiekiamos gamtinės dujos iš Turkmėnijos, Kazachstano, Azerbaidžano ir Rusijos. Vakarinė magistralės dalis drieksis nuo vakarinės Gruzijos sienos per Turkiją, Bulgariją, Rumuniją, Vengriją į Austriją. Prie šio dujotiekio gali būti prijungta ir pietinė atšaka, einanti iš Irako ir Persijos įlankos šalių ir, galimas dalykas, Irano. Dujotiekio ilgis siekia 3,3 tūkst. kilometrų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.