Parlamentarai svarstys galimybę iš partinių perbėgėlių atimti savivaldybių tarybų narių mandatus

Parlamentarai ketvirtadienį nutarė ateityje svarstyti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, numatančias bausti politinius perbėgėlius – pakeitę partiją politikai būtų priversti atsisakyti tarybos nario mandato.
„Mūsų pagrindiniai argumentai tie, kad tai padidintų politinių partijų stabilumą, taip pat tarybų narių atsakomybę priimant savivaldybių tarybų sprendimus ir sustiprintų išrinktų politikų atsakomybę prieš rinkėjus”, – BNS ketvirtadienį sakė vienas iš projekto teikėjų socialliberalas Vaclovas Karbauskis.

Jo teigimu, įstatymo pataisos tikrai neprieštarautų piliečių teisei laisvai jungtis į politines partijas ir iš jų išstoti, tačiau pripažino, jog numatoma sankcija – mandato praradimas – ribotų politinių perbėgėlių manevro laisvę.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas suabejojo minėtos pataisos suderinamumu su šių metų Konstitucinio Teismo sprendimu, jog savivaldybių tarybų rinkimuose gali dalyvauti ir į visuomenines organizacijas bei asociacijas susibūrę piliečiai, nepriklausantys politinėms partijoms.

Tačiau, kaip BNS teigė V.Karbauskis, „dėl visuomeninių organizacijų mes nepasisakome, jei nebus jų panašių pasiūlymų, tai jie galės nevaržomai judėti” tarp partijų, pozicijos ir opozicijos.

Parlamentarams paklausus apie kitų šalių praktiką, V.Karbauskis aiškino, jog nors kitoms valstybėms nebūdinga taikyti siūlomas sankcijas politiniams perbėgėliams, tačiau, jo teigimu, „kitose šalyse kita ir kultūra”.

Konservatorius Liudvikas Sabutis posėdyje pasiūlė tokias pat sankcijas taikyti ir parlamentarams. Pataisas pristatęs V.Karbauskis sakė esąs „nieko prieš” ateityje panašiai keisti ir Seimo rinkimų įstatymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.