Pasaulyje auga nepasitikėjimas JAV ir kitomis didžiosiomis valstybėmis

Pasaulyje stiprėja antiamerikietiškos nuotaikos ir auga nepasitikėjimas didžiosiomis valstybėmis, įskaitant Rusiją ir Kiniją, rodo apklausa, kurią 47 šalyse atliko JAV strateginių tyrimų institutas „Pew Research Centre”.

Per pastaruosius penkerius metus Jungtinių Valstijų įvaizdis pasaulyje smarkiai pablogėjo. Per šį laikotarpį skaičius žmonių, turinčių apie jas teigiamą nuomonę, vidutiniškai sumažėjo 26 proc.

Jungtinės Valstijos tebėra populiarios Afrikoje – Dramblio Kaulo Krante jas palankiai vertina net 88 proc. gyventojų. Tačiau šis rodiklis krenta Rytuose, ypač Turkijoje, kur jas palankiai vertina tik 9 proc. žmonių, ir tarp JAV sąjungininkių Europoje.

Per minėtą periodą gerą nuomonę apie JAV turinčių žmonių skaičius Prancūzijoje sumažėjo nuo 62 iki 39 proc., Vokietijoje – nuo 60 iki 30 proc., o Didžiojoje Britanijoje – nuo 75 iki 51 procento.

Kinijos įvaizdis išliko teigiamas 27-iose iš 47 šalių, kuriose buvo atliekamas šis tyrimas. Tačiau per penkerius metus jis smuko dešimtyje valstybių, ypač Japonijoje – nuo 55 iki 25 procentų.

Teigiamą nuomonę apie Rusiją turi 14 valstybių, neigiamą – dešimt.

Vis dėlto jokie geografiniai dėsningumai tam įtakos neturi, nes daugiau kaip pusė apklaustųjų Rusiją palankiai vertino Kanadoje, Bulgarijoje, Indijoje, Ukrainoje, Slovakijoje ir Kinijoje. Priešingoje pusėje išsidėstė tokios šalys kaip Švedija, palestiniečių teritorijos, Lenkija, Egiptas, Vokietija ir Čekija.

Tačiau daugumoje valstybių, kur vyko šis tyrimas, nuomonė apie Rusiją pasidalijo maždaug per pusę. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose Rusiją gerai arba labai gerai vertino 44 proc. respondentų, o blogai arba labai blogai – 35 proc. Likę apklaustieji savo nuomonės neturėjo.

Įdomi tendencija išryškėjo atsakant į klausimą apie JAV ir Rusijos lyderius – pasitikėjimas Vladimiru Putinu pasirodė esąs didesnis negu George`u W.Bushu (Džordžu V.Bušu).

Britanijoje pasitikėjimas Kremliaus galva ir Baltųjų rūmų vadovu atitinkamai siekia 37 ir 24 proc., Kanadoje – 36 ir 28 proc., Vokietijoje – 32 ir 19 proc. Rusijoje V.Putinu pasitiki 84 proc., o G.W.Bushu – 18 proc. gyventojų. Netgi pačiose Jungtinėse Valstijose G.W.Bushą galimu pasauliniu lyderiu įsivaizduoja 45 proc. amerikiečių, o V.Putiną – net 30 procentų.

Apklausa taip pat parodė, kad tarp globalinių grėsmių pirmauja aplinkai daroma žala, o pagrindine gamtos teršėja laikomos Jungtinės Valstijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.