Birželio mėnesį vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 punktu

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2007 m. birželio mėn. buvo 9. Palyginti su gegužės mėn., jis padidėjo 1 procentiniu punktu.

Statistikos departamento duomenimis, vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą lėmė geresnis šalies ekonominių perspektyvų bei optimistiškesnis nedarbo lygio pokyčių vertinimas. Palyginti su gegužės mėnesiu, didesnė respondentų dalis tikėjosi ekonomikos augimo ir nedarbo lygio mažėjimo per artimiausius metus 12 mėnesių, tačiau sumažėjo respondentų, besitikinčių nors kiek sutaupyti.

Birželio mėn. 32 procentai respondentų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 12 – kad pablogėjo, o 56 procentai respondentų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė.

Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėnesių, kaip ir gegužės mėnesį, 30 procentų respondentų tikėjosi pagerėjimo, 9 – pablogėjimo. 57 proc. apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį 51 procentas apklaustųjų teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 12 procentų – kad pablogėjo, o 35 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėnesių nepasikeitė. Birželio mėn. 47 procentai respondentų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių pagerės, 10 procentų prognozavo pablogėjimą, 38 procentai teigė, kad padėtis išliks tokia pati.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime skyrėsi. Birželio mėn. mieste jis buvo 12, kaime – 4. Palyginti su gegužės mėnesiu, rodiklis mieste padidėjo 1, o kaime – 2 procentiniais punktais. Miesto respondentai, palyginti su praėjusiu mėnesiu, šiek tiek optimistiškiau vertino šalies ekonominės padėties perspektyvas, tikėjosi tolesnio bedarbių skaičiaus mažėjimo ir geriau vertino tikėtinus savo namų ūkio finansinės padėties pokyčius. Vartotojų nuomonių pasitikėjimo rodiklio didėjimui kaime didžiausios įtakos turėjo optimistiškesnis šalies ekonomikos perspektyvų, t.y. bendros ekonominės padėties ir nedarbo lygio kitimo vertinimas.

Per metus, palyginti su 2006 m. birželio mėn., vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 8 procentiniais punktais. Didžiausios įtakos vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimui turėjo daug geresnis šalies ekonominės padėties vertinimas ir optimistiškesnis nedarbo lygio pokyčių per artimiausius 12 mėnesių vertinimas. Per metus respondentų, prognozuojančių šalies ekonominės padėties pagerėjimą, dalis išaugo nuo 33 iki 47 procentų, bedarbių skaičiaus mažėjimą – nuo 57 iki 62 procentų. Respondentų, besitikinčių sutaupyti per ateinančius 12 mėn., lyginamoji dalis per metus padidėjo 7 procentiniais punktais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.