Prezidentūra rengiasi priėmimui

Prezidentas Valdas Adamkus ir ponia Alma Adamkienė drauge paminėti Valstybės dieną pakvietė 1300 svečių. Dauguma jų į priėmimą galės atvykti su antrosiomis pusėmis, kiti į Prezidentūrą eis vieni.

Šią savaitę iš Prezidentūros po Lietuvą pasklido kvietimai į S.Daukanto aikštėje esančiuose rūmuose vyksiantį priėmimą. Kitą penktadienį paminėti Karaliaus Mindaugo karūnavimo – Valstybės dienos – čia rinksis šalies elitas.

Ilgas sąrašas

Prezidentūros kanceliarija išsiuntė apie 1300 kvietimų į priėmimą. Kviečiamų žmonių sąrašas buvo sudarytas pagal prezidento V.Adamkaus patarėjų siūlymus, o galutinis žodis kaip visada priklausė šalies vadovui. „Svečių sąrašus pagal nustatytą skaičių pateikė atskiros patarėjų grupės”, – LŽ pasakojo prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Be asmenų, kurie, remiantis protokolo reikalavimais, yra kviečiami nuolat, sąrašą kasmet papildo ir naujos pavardės.

Šiemet daugiausia V.Adamkaus ir pirmosios ponios Almos kvietimų laiškanešiai pristatė į Seimą, Vyriausybę, užsienio ambasadas ir konsulatus, teismus. Į priėmimą taip pat pakviesti Nepriklausomybės Akto signatarai, buvę premjerai ir ministrai, Europos Parlamento nariai, Lietuvos garbės konsulai užsienyje, Seimui atskaitingų institucijų vadovai, miestų ir rajonų merai.

Priėmime laukiami ir kai kurie Nacionalinių premijų laureatai, aukštųjų mokyklų bei kitų mokslo įstaigų vadovai, kultūros, mokslo ir švietimo veikėjai. Į renginį pakviesta ir verslininkų, sportininkų. Kvietimai išsiųsti maždaug šimtui žiniasklaidos atstovų.

Kviečiami ir be sutuoktinių

Daugelis į priėmimą kviečiamų svečių sulaukė kvietimų dviem asmenims. Tokiuose kvietimuose nurodyta, kad svečias į renginį kviečiamas atvykti su ponia ar ponu. Tačiau radosi ir tokių, kurie į renginį turės susiruošti be antrųjų pusių. „Tų, kurie sulaukė kvietimų vienam asmeniui, yra labai labai nedaug”, – tikino R.Grumadaitė. Į priėmimą be sutuoktinių jie kviečiami norint sutaupyti vietą kitam svečiui.

Be aprangos kodo

Prezidentūros kanceliarijos išsiųstuose kvietimuose nenurodomas aprangos kodas, t. y. kaip turėtų apsirengti į renginį vykstantys žmonės.

Užsienio reikalų ministerijos Prezidento protokolo skyriaus pirmasis sekretorius Ernestas Mickus sakė, kad šių kvietimų tekstas nebuvo derintas su protokolo tarnyba. „Aprangos kodas tikriausiai nebuvo nurodytas ir todėl, kad dabar vasara, karšta. Nuspręsta leisti žmonėms apsirengti laisviau”, – LŽ sakė E.Mickus. Tačiau jis pabrėžė, kad į priėmimą pakviesti žmonės neturėtų atsainiai žiūrėti į aprangą.

Pasak protokolo žinovo, į priėmimą susirengusios moterys neprašaus pro šalį, jei apsivilks kostiumėlį ar suknelę, o vyrai – kostiumą.

Muzika ir vaišės

Prezidentūros kanceliarija planuoja surengti tradicinį priėmimą. Pagrindiniu šventės akcentu, kaip ir kasmet, turėtų būti prezidento V.Adamkaus kalba. Vėliau visi svečiai pasklis po rūmų kiemą ir ten mėgausis muzika, vaišėmis.

Prezidentūros svečiams vaišes tradiciškai ruoš restoranas „Ida Basar”. Priėmimui ruošiami valgiai mokesčių mokėtojų kišenes patuštins maždaug 200 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.