Estijos ekonomikos augimo tempas lėtėja

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s” savo apžvalgoje teigia, kad Estijos ūkio augimo tempas gali sulėtėti daugiau nei prognozuojama, rašo „Aripaev Online”, remdamasis „Bloomberg”.

Agentūros teigimu, Estijos ūkio plėtra lėtės, nes šalies komerciniai bankai išdavinės mažiau paskolų, o paskolų gavėjai taps atsargesni nerimaudami dėl savo ateities.

Pirmąjį šių metų ketvirtį darbo jėgos trūkumas neleido Estijos kompanijoms didinti gamybos apimčių, o dėl to šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempas sulėtėjo iki 9,8 proc. Kitą smūgį gali suduoti sumažėjęs vartotojų ir verslo pasitikėjimas.

„Yra didelė rizika, kad bankai ir paskolų gavėjai taps atsargesni, nes ūkio plėtra lėtėja, o ekonomikos augimo tempas per ateinančių pusantrų metų gali sulėtėti daugiau nei prognozuojama, – teigia „Moody’s”. – Ekonominis potvynis gali trukti kelerius metus, tačiau dėl vidinio dinaminio Estijos ekonomikos pobūdžio šalies ūkio augimo tempas grįš prie potencialaus lygio”.

Vertindama Estijos siekį įsivesti eurą agentūra konstatuoja, kad Estijos galimybės prisijungti prie euro zonos 2011 metais yra „įmanomos, tačiau nėra tikėtinos”. Tačiau toks euro įvedimo atidėjimas neturės didelės įtakos pasitikėjimui šalies vyriausybe. Komentuodamas tarptautinės reitingų agentūros ataskaitą Estijos centrinio banko vadovas Andresas Lipstokas (Andres Lipstok) sakė, kad centrinis bankas atkreipė dėmesį į tas pačias problemas, kurias savo ataskaitoje nurodė ir „Moody’s”.

„Moody’s” teigiamai įvertino Estijos ekonominę padėtį, tačiau tuo pat metu nurodė ir rizikos veiksnius, kurie gali turėti įtakos šalies ūkiui ateityje, – sakė A. Lipstokas. – Padidėjo išorinis pažeidžiamumas. Padidėjo ir šalies einamosios sąskaitos deficitas bei užsienio skola. Tuo pat metu agentūra nemano, kad euro įvedimo atidėjimas turės neigiamos įtakos Estijos ekonomikai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.