Lietuvos kariuomenės karininkas bando išvengti primestos Rusijos pilietybės

Nuo peršamos Rusijos pilietybės aukštas Lietuvos kariuomenės karininkas, Logistikos valdybos vadas pulkininkas leitenantas Giedrius Vasiliauskas turi gintis teismuose.
Po 15-kos sėkmingų karjeros metų Lietuvos kariuomenėje šiemet G.Vasiliauskas sužinojo, kad galbūt esąs Rusijos pilietis arba žmogus be pilietybės. Ant plauko pakibo karjera Lietuvos kariuomenėje, nes pagal galiojančius įstatymus, ne Lietuvos piliečiai tarnauti Lietuvos kariuomenėje negali.

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį išnagrinėjo šią neįprastą bylą.

G.Vasiliauskas sovietmečiu baigė Leningrado pėstininkų mokyklą ir kaip karininkas tarnavo tuometinėje sovietų armijoje Rusijoje.

1991-siais po kruvinųjų Sausio 13-sios įvykių Lietuvoje tuometinis SSRS karo ministras leido visiems iš Pabaltijo atvykusiems karininkams grįžti į savo tėvynę, jei jie pageidauja.

„Vasiliauskas atvyko čia, sužinojo, ko reikėtų, kad galėtų grįžti į Lietuvos kariuomenę. Jam buvo paaiškinta, kad jis visų pirma turi susitvarkyti visus formalumus ir tada galės grįžti. Jis tą ir padarė”, – žurnalistams aiškino Krašto apsaugos ministerijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotojas Algminas Gutauskas.

Tik 1992-siais buvo pasirašyti baigiamieji dokumentai ir G.Vasiliauskas buvo išleistas iš sovietų kariuomenės.

Grįžęs į Lietuvą, karininkas praėjo Migracijos departamento procedūras, gavo Lietuvos pilietybę ir atėjo dirbti į Krašto apsaugą. Lietuvos kariuomenėje jis tarnauja jau 15 metų.

sėkmingai kilo karjeros laiptais, nuolat buvo skatinamas.

Tuo tarpu Migracijos departamentas šiemet Krašto apsaugos ministeriją informavo, kad G.Vasiliauskas nebelaikomas Lietuvos piliečiu, kadangi Rusijos ambasada pranešė, jog G.Vasiliauskas nuo 1992 metų yra Rusijos pilietis.

Remdamasis tokiu Rusijos ambasados raštu, Migracijos departamentas priėmė sprendimą nelaikyti karininko Lietuvos piliečiu.

Krašto apsaugos ministerija savo atsiliepime byloje palaiko G.Vasiliausko skundą Migracijos departamentui ir mano, kad šioje stituacijoje migracijos pareigūnų sprendimas nėra visiškai pagrįstas.

„Konstitucinis Teismas jau yra išaiškinęs, kad SSRS pilietybė, kaip okupacijos išdavoje primesta pilietybė, yra niekinis aktas. Po Migracijos departamento sprendimo aukštas Lietuvos karininkas, turintis teisę dirbti su slapta informacija, turėtų eiti į Rusijos ambasadą, prašyti „ar būsit tokie malonūs, leisit man atsisakyti pilietybės?”. Galbūt ten pasakys „Būsit malonūs, jei jūs būsit malonūs”, – svarstė A.Gutauskas.

Krašto apsaugos ministerijos atstovų teigimu, tai kol kas vienintelis toks atvejis dėl peršamos Rusijos pilietybės Lietuvos kariuomenės karininkui.

Kol vyksta teisminis procesas, G.Vasiliauskas yra nušalintas nuo Logistikos vado pareigų ir yra rezervo grupėje.

Anksčiau jis dirbo NATO štabe, buvo paskirtas Afganistano Goro provincijos atkūrimo projekto vadovu.

Sprendimą šioje byloje teismas skelbs liepos 9 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.