Egipte branduolinės inžinerijos specialistas nuteistas dėl šnipinėjimo Izraeliui

Egipto valstybinės Atominės energetikos agentūros branduolinės inžinerijos specialistas Mohamedas Sayedas Saberas Ali (Mohamedas Sajidas Sabiras Alis) pirmadienį buvo nuteistas dėl šnipinėjimo Izraelio naudai – jam paskirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė.

M.S.S.Ali buvo kaltinamas tuo, kad paėmė dokumentus iš Inšaso, kur yra vienas mažų Egipto branduolinių reaktorių, ir už 17 tūkst. JAV dolerių (44 tūkst. litų) perdavė juos kontaktiniams asmenims užsienyje, kurie, kaip teigiama, dirba Izraelio žvalgybai.

Teismas taip pat kalėti iki gyvos galvos nuteisė du įtariamus kontaktinius asmenis – airį Brianą Peterį (Brajeną Piterį) ir japoną Shiro Izo (Širą Idzą) jiems nedalyvaujant. Egiptas nenurodo, kur šie užsieniečiai yra.

Kalėjimas iki gyvos galvos Egipte paprastai reiškia 25 metus. Už gerą elgesį nuteistieji gali būti paleidžiami pirma laiko.

M.S.S.Ali padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl šnipinėjimo Izraeliui. Jis prisipažino, kad paėmė dokumentus iš savo darbovietės, bet sakė, kad jie buvo publikuoti ir todėl nebuvo slapti.

Jis teismui pasakojo, kad Honkonge kelis kartus susitiko su minėtais dviem užsieniečiais iš pradžių nemanydamas, kad jie dirba Izraeliui. Jis taip pat sakė, kad informavo Egipto pareigūnus apie šiuos susitikimus, kai jam kilo įtarimų dėl tų dviejų vyrų.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas teismo procesui prasidėjus sakė, kad neturi informacijos šiuo klausimu.

Egipte vykstantys įtariamų Izraelio šnipų teismai dažnai temdo Izraelio santykius su Egiptu, kuris 1979 metais tapo pirmąja arabų šalimi, susitarusia dėl taikos su žydų valstybe.

Šių metų balandį Egipte 15 metų laisvės atėmimo bausmė už šnipinėjimą Izraeliui buvo paskirta Egipto ir Kanados pilietybes turinčiam asmeniui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.