BBC reporteris sako, kad bus nužudytas, jei jo pagrobėjai bus puolami

Internete sekmadienį pasirodė vaizdajuostė, kurioje BBC korespondentas Gazos Ruože Alanas Johnstonas (Alanas Džonstonas) sako, kad yra sujuostas diržu su sprogmenimis ir kad jo pagrobėjai grasina jį susprogdinti, jei jam vaduoti bus panaudota jėga.
„Padėtis dabar labai rimta. Kaip galite matyti, buvau apjuostas … diržu su sprogmenimis, kuris, kaip sako pagrobėjai, bus susprogdintas, jie bus koks nors bandymas šturmuoti šį rajoną”, – sako A.Johnstonas vaizdajuostėje, kurią kovotojų naudojamoje interneto svetainėje paskelbė „Islamo armija”.

A.Johnstonas nufilmuotas su baltos ir mėlynos spalvų diržu aplink juosmenį, su juodais diržais per pečius ant tamsiai raudono megztinio. Vaizdajuostėje, kurioje datos nėra, jis matyti juodame fone. 45 metų škotas atrodo pavargęs, bet nenukentėjęs.

„Tikrai prašau judėjimo „Hamas” ir britų vyriausybės nesiimti jėgos taktikos bandant tai užbaigti. Prašyčiau BBC ir visų tų Britanijoje, kurie linki man gera, paremti šį mano prašymą”, – sako jis vienos minutės trukmės vaizdajuostėje.

„Hamas” vadovaujamos vyriausybės, kurią palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas) atleido, premjeras Ismailas Haniya (Ismailas Hanija) anksčiau sekmadienį sakė, kad jo judėjimas nenaudojo jėgos A.Johnstonui išvaduoti, nes to prašė britų vyriausybė, kuri baiminasi, kad jis gali būti nužudytas ar sužeistas.

A.Johnstonas sakė, kad deryboms dėl jo paleidimo sutrukdė tai, ką jo pagrobėjai vadino Britanijos ir „Hamas” planu panaudoti jėgą jam išvaduoti.

„Pagrobėjai man sako, kad daug vilčių teikusios derybos žlugo, kai judėjimas „Hamas” ir britų vyriausybė nusprendė spausti dėl karinio sprendimo”, – nurodo A.Johnstonas.

„Atsakymas yra grįžti prie derybų, kurios, kaip man sako, yra labai arti susitarimo … Jie (pagrobėjai) sako, kad nori paversti šią slėptuvę … „mirties zona”, jei bus bandoma išvaduoti mane jėga”, – pridūrė jis.

Birželio 17 dieną „Islamo armijos” atstovas sakė, kad vyksta derybos dėl šio žurnalisto paleidimo, bet pridūrė, kad A.Johnstonas bus nužudytas, jei grupuotei bus paspęsti spąstai. Atstovas, kurio veidą dengė juoda kaukė, vaizdajuostėje nurodė, kad turi būti įvykdyta bent dalis grupuotės reikalavimų.

Pagrobėjai nori, kad mainais į reporterio paleidimą Britanija paleistų kalinamus musulmonus, pirmiausia – islamistų dvasininką Abu Qatadą (Abu Katadą).

„Hamas” pareigūnai Gazos Ruože sako, kad spaudžia pagrobėjus paleisti A.Johnstoną, kuris Gazoje dingo kovo 12 dieną. Manoma, kad jį pagrobusi nelabai žinoma grupuotė vadovaujasi „al Qaeda” idėjomis, bet yra susijusi ir su klanų tarpusavio nesutarimais Gazos Ruože, kur gyvena 1,5 mln. žmonių.

Nė vienas iš kelių pastaraisiais metais Gazos Ruože pagrobtų užsieniečių nenukentėjo, bet nė vienas nebuvo laikomas taip ilgai kaip A.Johnstonas – dauguma jų būdavo paleidžiami po kelių dienų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.