ES įvedė prekybos sankcijas Baltarusijai

Nuo birželio 21 dienos Baltarusija išbraukta iš Generalinės muitų lengvatų sistemos, kuri leido jai eksportuoti prekes į Europos Sąjungą (ES) taikant lengvatinius muitus.

„Netoliaregišką ES žingsnį savo tiesioginio kaimyno atžvilgiu visų pirma pajus paprasti Baltarusijos piliečiai, – sakoma Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. – ES nepaiso Baltarusijos įmonių, gaminančių į ES eksportuojamą produkciją, profsąjungų narių lūkesčių”.

„Baltarusija, – pabrėžia Užsienio reikalų ministerija, – vertina ES sprendimą kaip laikiną ir tikisi, kad objektyvi būtinybė sureguliuoti ir plėsti gerus kaimyniškus santykius paskatins Europos Sąjungą greitu laiku peržiūrėti ir atšaukti šį sprendimą”.

Nuo birželio 21 d. importuojamos prekės iš Baltarusijos bus apmokestinamos standartiniais muitais, kurie yra trimis procentais didesni už lengvatinius.

Prekybinėmis ES muitų lengvatomis gali naudotis tik tos šalys, kurios paiso žmogaus teisių, konkrečiai, nepriklausomų profsąjungų teisių. Birželio 15 d. Tarptautinė darbo organizacija priėjo išvadą, jog Baltarusijoje neginamos pagrindinės darbuotojų teisės, susijusios su susirinkimo laisve. 2006 m. gruodį ES Ministrų Taryba išbraukė Baltarusiją iš Generalinės muitų lengvatų sistemos, tačiau skyrė jai šešis mėnesius „pasitaisyti”. Tačiau, kaip pranešė Tarptautinės darbo organizacijos pareigūnai, ES rekomendacijos Minskui taip ir liko popieriuje.

„Kai tik Baltarusija įvykdys savo įsipareigojimus pagal Tarptautinės darbo organizacijos reikalavimus, Europos Komisija pasiūlys sugrąžinti jai prekybines muitų lengvatas”, – teigiama Europos Komisijos pareiškime. Tai pabrėžė ir Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mendelson).

„Dabar viskas priklauso nuo Baltarusijos valdžios”, – tvirtina jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.