Teismas tikrina, ar pagrįstai buvo išteisintas buvusio finansų ministro sūnus

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį atnaujino Generalinės prokuratūros skundo nagrinėjimą buvusio finansų ministro Zigmanto Balčyčio sūnaus Donato Balčyčio baudžiamojoje byloje.
Šioje byloje prokuratūra siekia, kad išteisintam politiko sūnui būtų paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis – jam būtų skirta piniginė bauda ir atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Paskelbęs pranešimą apie bylą ir nutaręs, kad įrodymų tyrimo atlikti nereikia, teismas posėdį atidėjo rugsėjo 18 dienai. Tada teismas išklausys prokuroro bei advokatų baigiamųjų kalbų. Vėliau išteisintiesiems šioje byloje bus suteiktas paskutinis žodis.

D.Balčytis buvo išteisintas dėl oficialių dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba. Nors ir išteisintas dėl visų kaltinimų, politiko sūnus taip pat apskundė nuosprendį ir prašo pakeisti išteisinimo pagrindą – jis nori būti išteisintas nesant nusikaltimo įvykio.

Jo skundą teismas taip pat nagrinėja.

Mindaugas Vilčinskas, buvęs Lietuvos verslo paramos agentūros direktoriaus pavaduotojas, vienintelis pripažintas kaltu šioje byloje, nuosprendžio neskundė.

Balandį Generalinė prokuratūra apskundė išteisinamąjį nuosprendį D.Balčyčiui.

Kovo 27 dieną Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas išteisino politiko sūnų ir kartu su juo teistus dar du asmenis, kurie buvo kaltinami oficialių dokumentų suklastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Teismas nusprendė, kad raštai, kurių klastojimu buvo kaltinamas ministro sūnus, nebuvo oficialūs dokumentai, o tik tarpiniai techniniai raštai.

D.Balčyčio veiksmus dalyvaujant raštų sukeitime dėl bendrovės „Panevėžio melioracija” paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti teismas įvertino kaip tarnybinį nusižengimą, o ne nusikaltimą.

Tačiau jau po nuosprendžio paskelbimo šią bylą tyręs ir valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras L.Belevičius pareiškė, kad, jo manymu, šią veiką teismas turėjo įvertinti ne kaip drausminį nusižengimą, o kaip nusikaltimą.

Generalinė prokuratūra nuosprendį skundžia ne tik dėl D.Balčyčio išteisinimo, bet ir dėl kitų kaltinamųjų – dėl 31 metų Tomo Ulinausko bei 29 metų Pauliaus Kairio visiško išteisinimo.

Generalinė prokuratūra, kaip ir pirmos instancijos teisme, prašo Vilniaus apygardos teismo pripažinti eksministro sūnų kaltu ir skirti 10 tūkstančių baudą bei atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje 4 metus.

T.Ulinauskui prašoma skirti 7 tūkstančių 500 litų baudą, M.Vilčinskui – 5 tūkstančių litų baudą ir atimti teisę 2 metus dirbti valstybės tarnyboje. P.Kairiui kaltintojas prašo skirti 8 tūkstančių 750 litų baudą.

Ministro sūnus buvo įtariamas nusikaltęs, kai dirbo Lietuvos verslo paramos agentūroje projektų vertintoju.

Teisėsaugos pareigūnai iškėlė ir teismui perdavė bylą dėl Lietuvos verslo paramos agentūroje suklastotų bendrovės „Panevėžio melioracija” paraiškos Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai gauti vertinimo dokumentų.

Bylos duomenimis, buvo pakeisti projekto vertinimo balai – iš pradžių paraiška buvo įvertinta 62 balais, vėliau pakeitus ir suklastojus dokumentus, vertinimo balai padidinti iki 65.

Ministro sūnus tikino, kad jis tiesiog taisė savo klaidą, norėjo išvengti galimos nuobaudos ir nemano, kad padarė kažką neteisėto. Tačiau pareigūnai sako, kad jis veikė buvusių savo bendradarbių prašymu.

D.Balčytis savo kaltės niekada neprisipažino ir, pasak prokuratūros, iš viso pateikė 4 įvykio versijas.

Bylos duomenimis, pernai sausį kartu su D.Balčyčiu dirbę T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas atvyko į Lietuvos verslo paramos agentūros patalpas Vilniuje ir sekretoriaus kabinete sukeitė dokumentus. T.Ulinauskas tuo metu jau buvo išėjęs dirbti iš agentūros į kitą darbą.

Tuo metu atostogose buvęs D.Balčytis dokumente sukeitime nedalyvavo, tačiau jis laukė automobilyje šalia pastato.

Prokuratūros kaltinime rašoma, kad dokumentai buvo keičiami nenustatytų asmenų prašymu.

„Panevėžio melioracijoje” dirbo su T.Ulinausko draugu Nerijumi Žagūniu susiję artimieji. T.Ulinauskas su N.Žaguniu kartu studijavo Kaune, vyrai jau yra pažįstami apie dešimt metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.