Buvusių Lenkijos komunistinio saugumo bendradarbių sąraše – Kwasniewskis

Lenkijos politinį elitą sukrėtė Tautos atminties instituto direktoriaus Januszo Kurtykos (Janušo Kurtykos) pareiškimas, kad institutas turi 500 asmenų, kurie bendradarbiavo su komunistinio saugumo tarnybomis ir užėmė arba užima aukštus postus, sąrašą.

Nors jis, vadovaudamasis atitinkamu Konstitucinio Tribunolo sprendimu, atsisakė paskelbti šį sąrašą, antradienį vakare lenkų radijas pranešė, kad į jį yra įtrauktas buvęs Lenkijos Senato pirmininkas Lionginas Pastusiakas ir keli buvę ministrai, o dienraštis „Rzeczpospolita” trečiadienį rašo, kad šiame sąraše yra ir buvusio šalies prezidento Aleksandro Kwasniewskio (Aleksandro Kvasnevskio) pavardė.

A.Kwasniewskis 2000 metais, iškėlęs savo kandidatūrą antrajai prezidento kadencijai, buvo liustruotas ir padarė pareiškimą, kad nebendradarbiavo su komunistinės Lenkijos saugumu.

Pasak dienraščio, surasti nauji dokumentai nekelia abejonių dėl to, kad A.Kwasniewskis nuo 1982 metų birželio 23 dienos iki 1989 metų rugsėjo 7 dienos buvo slaptas saugumo bendradarbis slapyvardžiu „Alekas”.

Politikai, kurių pavardės iškilo tokiomis aplinkybėmis, kategoriškai neigia bet kokius savo kontaktus su komunistiniu saugumu ir tvirtina, jog vadinamasis „500 žmonių sąrašas” yra idiotizmo apraiška, provokacija ir politinis žaidimas.

Premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) kol kas nekomentuoja šio sąrašo, aiškindamas tuo, kad jo dar nematė, ir sako, kad savo nuomonę pareikš tada, kai susipažins su faktine medžiaga.

Tačiau jis jau apkaltino Konstitucinį Tribunolą ginant buvusius komunistinės Lenkijos saugumo agentus ir bendradarbius.

Prieš porą mėnesių Tribunolas panaikino Seimo priimtą liustracijos įstatymą kaip prieštaraujantį konstitucijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.