Be peleninių – keblumai

Uždraudus rūkyti kavinėse ir baruose, iškilo kita – stalo šiukšlių problema.

Įsigaliojus įstatymui, draudžiančiam rūkyti baruose, kavinėse ir restoranuose nuo stalų dingo ir peleninės. Jos atnešamos tik klientams pageidaujant.

Dažnai nerūkantys kavinių ir restoranų lankytojai pelenines naudodavo kaip šiukšlines. Į jas keliaudavo ne tik cigarečių nuorūkos ar pelenai, bet ir smulkios stalo šiukšlės, kaip dantų krapštukai ar smeigtukai keptai duonai, panaudotos servetėlės.

„Konkrečių nurodymų, kas turi būti padėta ant stalo, nėra”, – sakė Klaipėdos kavinės-baro „Laikraštis” vadybininkė Vita Dzindzelėtaitė.

Anot jos, prieskoninės ar cukrinės pateikiamos atsižvelgiant į kavinės specifiką bei patiekalus. Šie indai gali nuolat būti ant stalo arba atnešti kartu su patiekalu. Tačiau servetėlės ant stalo, jos nuomone, yra būtinos kiekvienoje kavinėje ar bare.

Kaip teigė V.Dzindzelėtaitė, šiukšlėms specialių šiukšlinių jų kavinėje-bare nėra. Jas klientas gali palikti tiesiog ant stalo arba baigęs valgyti sudėti į lėkštę.

Klaipėdos turizmo mokyklos direktorė Milda Višomirskienė sakė, kad virėjo ir barmeno specialybę pasirinkę jaunuoliai pagal tam tikrą programą yra mokomi įvairaus serviravimo. Tačiau darbo organizavimas daugiausiai priklauso nuo įstaigos savininko ir įmonės darbo specifikos. Stalo šiukšlėms barmenai yra mokomi pateikti polėkštes arba pagalbines lėkštutes.

M.Višomirskienė pasakojo, kad užsienyje kavinėse, kuriose nėra aptarnavimo, šiukšlėms mesti yra pastatomos stalo šiukšliadėžės.

Klaipėdoje įsikūrusio viešbučio „Europa Royale” restorano „San Marino” padavėjas Kostas teigė, kad jų restorane problemų dėl šiukšlių nekyla. Lankytojai jas gali palikti ant stalo, o nuolat prieinantis padavėjas viską nurenka.

Kosto teigimu, restorane būtini stalo serviravimo elementai yra staltiesė, įrankiai, taurės, servetėlės.

Lauke stovinčios peleninės valomos kur kas rečiau, todėl jose esančius pelenus vėjas dažnai išpusto ant pėsčiųjų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.